Η κατάθλιψη επιβραδύνει την επούλωση των στοματικών ελκών
Νέα Υόρκη: Η επούλωση των πληγών στη στοματική κοιλότητα και σε άλλες βλεννώδεις μεμβράνες φαίνεται να επιβραδύνεται στα άτομα που έχουν καταθλιπτική διάθεση, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Psychosomatic Medicine.
Νέα Υόρκη: Η επούλωση των πληγών στη στοματική κοιλότητα και σε άλλες βλεννώδεις μεμβράνες φαίνεται να επιβραδύνεται στα άτομα που έχουν καταθλιπτική διάθεση, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Psychosomatic Medicine.
Ο Δρ Φιλιπ Μαρουχα από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις για να δει αν οι ψυχολογικοί παράγοντες επηρεάζουν την επούλωση των βλεννωδών ιστών, μια διαδικασία πολύ διαφορετική από την επούλωση του δέρματος, συγκρότησε μιας ομάδα 193 φοιτητών με υψηλό ή χαμηλό σκορ κατάθλιψης.
Οι συμμετέχοντες υπεβλήθηκαν στην δημιουργία μιας μικρής κυκλικής πληγής στον ουρανίσκο, υπό τοπική αναισθησία. Χρησιμοποιήθηκαν ημερήσιες βιντεογραφίες για την παρακολούθηση της επούλωσης. Τελικά, 183 άτομα συμπεριλήφθηκαν στην μελέτη.
Η επούλωση της πληγής τυπικά χρειάστηκε επτά ημέρες. Ωστόσο, τα καταθλιπτικά άτομα είχαν τετραπλάσιες πιθανότητες από τα μη καταθλιπτικά να χρειαστούν περισσότερες από επτά ημέρες για την επούλωση της πληγής.
Το συναίσθημα της μοναξιάς, αντίθετα, δεν φάνηκε να επηρεάζει την επούλωση της πληγής. Οι ερευνητές εξηγούν ότι η καταθλιπτική διάθεση αυξάνει περισσότερο την φλεγμονώδη δραστηριότητα του οργανισμού, που με τη σειρά της συντελεί σε εξασθενημένη επούλωση των πληγών.
health.in.gr
- Anthropic: Το Claude Code αναλαμβάνει τον έλεγχο του υπολογιστή σας και υπόσχεται να εκτελεί άμεσα εργασίες
- Ο Ρεμίρο καλοβλέπει την Μπαρτσελόνα: «Μπάρτσα; Ποτέ δεν ξέρεις»!
- Ποιο είναι το «Πηγάδι του Διαβόλου» – Εκεί που έχασε τη ζωή του ο 34χρονος δύτης
- Βίντεο από τον ισχυρό σεισμό στο Άγιον Όρος – «Οι πολυέλαιοι πήγαιναν και έρχονταν» λένε οι μοναχοί
- Φωτιά σε διαμέρισμα στη Θεσσαλονίκη – Πρώτες βοήθειες σε μία γυναίκα
- Το νέο «πολυεργαλείο» της Ρεάλ Μαδρίτης (vid)
