Ολοκληρώθηκε ο γενετικός χάρτης για το μύκητα της πιτυρίδας
Ουάσινγκτον: H πλήρης γενετική αλληλουχία του μύκητα που προκαλεί την πιτυρίαση δημοσιεύτηκε από διεθνή ομάδα ερευνητών, η οποία χρηματοδοτήθηκε από εταιρεία απορρυπαντικών και καλλυντικών. H έρευνα ξεκινά νέο κεφάλαιο στον πόλεμο κατά της πιτυρίδας και ίσως βοηθήσει στην καταπολέμηση και άλλλων μυκητιάσεων.
Ουάσινγκτον: H πλήρης γενετική αλληλουχία του μύκητα που προκαλεί την πιτυρίαση δημοσιεύτηκε από διεθνή ομάδα ερευνητών, η οποία χρηματοδοτήθηκε από εταιρεία απορρυπαντικών και καλλυντικών. H έρευνα ξεκινά νέο κεφάλαιο στον πόλεμο κατά της πιτυρίδας και ίσως βοηθήσει στην καταπολέμηση και άλλλων μυκητιάσεων.
Οι ερευνητές ανέλυσαν το πλήρες γονιδίωμα του μονοκύτταρου μύκητα Malassezia globosa, ο οποίος υπάρχει στο κεφάλι σχεδόν όλων των ανθρώπων αλλά προκαλεί πιτυρίδα σε ορισμένα ευαίσθητα άτομα, πιο συχνά άνδρες.
Η ίδια η πιτυρίδα αποτελείται από νεκρά ανθρώπινα κύτταρα, τα οποία αποσπώνται και πέφτουν με μεγαλύτερη συχνότητα όταν ο μύκητας αναπτύσσεται στο δέρμα.
Ο Malassezia globosa, όπως και άλλοι μικροοργανισμοί που ζουν στο κεφάλι, τρέφεται με το σμήγμα που παράγουν αδένες στο τριχωτό της κεφαλής για να προστατεύει και να λιπαίνει την τρίχα.
Η έρευνα της εταιρείας Proctoer and Gamble, που δημοσιεύεται στο έγκριτο Proceedings of the National Academy of Sciences, αποκαλύπτει ότι ο μύκητας προκαλεί πιτυρίδα παράγοντας λιπάσες, ένζυμα που διασπούν τα λίπη.
Οκτώ διαφορετικές λιπάσες διασπούν το σμήγμα και παράγουν έτσι ολεϊκό οξύ, μια ουσία που διαπερνά την επιδερμίδα και επιταχύνει τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται οι χαρακτηριστικές νιφάδες από νεκρά κύτταρα.
Στο γονιδίωμα του Μ.globosa, ο οποίος είναι συγγενής της μαγιάς, εντοπίστηκαν επίσης τα γονίδια για τρεις φωσφολιπάσες, τις οποίες χρησιμοποιεί ο μύκητας για να διασπά τα λίπη που απορροφά από το δέρμα.
«Ο πλήρης προσδιορισμός της αλληλουχίας του γονιδιώματος του Malassezia globosa ανοίγει θαυμάσιες ευκαιρίες για να κατανοήσουν οι επιστήμονες την αλληλεπίδραση μυκήτων και ανθρώπων» σχολιάζει στο BBC ο Τόμας Ντόσον, μέλος της ερευνητικής ομάδας.
Ο ρόλος του Malassezia globosa στην πιτυρίδα ανακαλύφθηκε το 2002. Μέχρι τότε οι επιστήμονες ενοχοποιούσαν έναν άλλο μύκητα του ίδιου γένους, τον Malassezia furfur.
health.in.gr
- Στα «Νέα Σαββατοκύριακο»: Τι θα γίνει στην Ελλάδα
- Μπαρτζώκας: «Βλέπετε τι μάχη γίνεται στην 10η, 11η θέση, παλεύουν ομάδες με τρομερό ρόστερ και καλούς προπονητές»
- Χέιζ-Ντέιβις: «Πρέπει να είμαστε πιο έξυπνοι»
- Γουλβς – Λιβερπουλ 1-3: Πήρε εκδίκηση και πέρασε στα προημιτελικά του FA Cup
- Θέλτα – Ρεάλ Μαδρίτης 1-2: «Διπλό» με buzzer beater του Βαλβέρδε στο 90+4′
- Αταμάν: «Ο Ολυμπιακός άξιζε τη νίκη» (vid)