Προλήψιμα τα περισσότερα εμφράγματα στις γυναίκες
Νέα Υόρκη: Μια νέα σουηδική μελέτη αποκαλύπτει ότι οι γυναίκες μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον ατομικό κίνδυνο εμφράγματος τρώγοντας υγιεινά, πίνοντας με μέτρο, μένοντας σωματικά δραστήριες, διατηρώντας ένα υγιές βάρος και απέχοντας από το τσιγάρο.
Νέα Υόρκη: Μια νέα σουηδική μελέτη αποκαλύπτει ότι οι γυναίκες μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον ατομικό κίνδυνο εμφράγματος τρώγοντας υγιεινά, πίνοντας με μέτρο, μένοντας σωματικά δραστήριες, διατηρώντας ένα υγιές βάρος και απέχοντας από το τσιγάρο.
Όπως αναφέρεται στο επιστημονικό έντυπο Archives of Internal Medicine, η Δρ Αγκνέτα Ακεσσον και οι συνεργάτες της στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Στοκχόλμης μελέτησαν τα διατροφικά πρότυπα και τον τρόπο ζωής 24.444 μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών που είχαν εγγραφεί σε κλινική μελέτη το 1997. Τη συγκεκριμένη περίοδο, καμιά δεν είχε καρδιακό νόσημα, διαβήτη ή καρκίνο.
Αναλύοντας τις πληροφορίες που περιέχονταν στα ερωτηματολόγια, στα οποία οι συμμετέχουσες είχαν σημειώσει πόσο συχνά έτρωγαν 96 διαφορετικά τρόφιμα, εντόπισαν τέσσερα κύρια διατροφικά πρότυπα.
Το υγιεινό (λαχανικά, φρούτα και όσπρια), το δυτικό/σουηδικό (κόκκινο κρέας, επεξεργασμένο κρέας, πουλερικά, ρύζι, ζυμαρικά, αβγά, τηγανητές πατάτες και ψάρια), το «αλκοολούχο» (κρασί, οινοπνευματώδη, μπίρα και μερικά σνακς) και τα «γλυκά» (σοκολάτα, καραμέλες, ψημένα γλυκίσματα, μαρμελάδα και παγωτό).
Aλλες πληροφορίες περιλαμβανομένου του οικογενειακού ιστορικού καρδιακής νόσου, το μορφωτικό επίπεδο, η σωματική δραστηριοποίηση και οι σωματικές διαστάσεις, επίσης συμπεριλήφθηκαν στην ανάλυση.
Κατά τη διάρκεια, κατά μέσο όρο, έξι ετών παρακολούθησης, 308 γυναίκες υπέστησαν έμφραγμα. Δύο διατροφικά πρότυπα (το υγιεινό και το «αλκοολούχο») συσχετίστηκαν άμεσα με τον μειωμένο κίνδυνο εμφράγματος.
Οι γυναίκες που έκαναν υγιεινή διατροφή τρώγοντας πολλά φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, ψάρια και όσπρια, και έπιναν μετριοπαθείς ποσότητες αλκοόλ (5 γραμμάρια την ημέρα ή λιγότερο) είχαν 57% χαμηλότερο κίνδυνο να υποστούν έμφραγμα για πρώτη φορά, συγκριτικά με τις γυναίκες που έκαναν λιγότερο υγιεινή διατροφή και τρόπο ζωής γενικότερα.
Επιπλέον, οι γυναίκες που συνδύαζαν υγιεινή διατροφή και μετριοπαθή κατανάλωση αλκοόλ με τρεις υγιεινούς παράγοντες διαβίωσης (αποχή από το κάπνισμα, σωματική δραστηριοποίηση και αποφυγή πρόσληψης πολύ βάρους) είχαν 92% μειωμένο κίνδυνο εμφράγματος.
Το συνδυαστικό όφελος της διατροφής, του τρόπου ζωής και του φυσιολογικού σωματικού βάρους μπορεί να προλάβει περισσότερες από τρεις περιπτώσεις εμφράγματος.
health.in.gr
- LIVE: Γουλβς – Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
- Κεραυνοί Καραμανλή κατά Μητσοτάκη για συνολική κρίση θεσμών – Ηχηρή επαναφορά στην ατζέντα του σκανδάλου των υποκλοπών
- Ιωάννινα: Στο νοσοκομείο σε κατάσταση μέθης ανήλικη – Συνελήφθη ο πατέρας της φίλης της που έκανε το πάρτι
- ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός 30-27: Πήρε το ντέρμπι η ομάδα της Θεσσαλονίκης
- ΔΣΑ: Νέος πρόεδρος ο Ανδρέας Κουτσόλαμπρος με σαρωτική νίκη επί του Δημήτρη Αναστασόπουλου
- Σεισμός στην Ιαπωνία: Η στιγμή που τα 7,6 Ρίχτερ χτυπούν τη χώρα (βίντεο)


