Νέα Υόρκη: Τα παιδιά που τρώνε ψάρια και πράσινα φασόλια ενδεχομένως να έχουν χαμηλότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν αλλεργίες ή άσθμα, σύμφωνα με στοιχεία δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Pediatric Allergy and Immunology.

Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Κρήτης με επικεφαλής την Δρ Λήδα Χατζή διαπίστωσε ότι σε δείγμα 460 παιδιών από την Ισπανία που είχαν τεθεί υπό παρακολούθηση από την γέννηση τους μέχρι και έξι ετών, αυτά που έτρωγαν κυρίως ψάρια ήταν λιγότερο πιθανό να εκδηλώσουν αλλεργίες συγκριτικά με τα συνομήλικά τους που έτρωγαν ψάρια σπανιότερα.

Ομοίως, το άσθμα ήταν λιγότερο συχνό μεταξύ των παιδιών με την υψηλότερη κατανάλωση των λεγόμενων «φρουτωδών» λαχανικών, κυρίως ντομάτες, πράσινα φασόλια, μελιτζάνες και κολοκυθάκια.

Οι γονείς λοιπόν θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι περιλαμβάνονται τα παραπάνω τρόφιμα στην διατροφή των παιδιών τους. Μάλιστα είναι ιδιαιτέρως σημαντικό σε περίπτωση που το παιδί διατρέχει αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης αλλεργιών και άσθματος, λόγω παραγόντων όπως το οικογενειακό ιστορικό αλλεργιών.

Στην μελέτη είχαν συμπεριληφθεί 460 παιδιά των οποίων οι γονείς είχαν δώσει πληροφορίες ανά τακτά χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια των 6,5 ετών της ερευνητικής διαδικασίας.

Οι γονείς είχαν απαντήσει σε ερωτήσεις για μια ευρεία κλίμακα παραγόντων που επηρεάζουν τον παιδικό κίνδυνο αλλεργιών, περιλαμβανομένης της μητρικής διατροφής κατά τη διάρκεια της κύησης, τον θηλασμό, την έκθεση στο δευτεροπαθές κάπνισμα και το οικογενειακό ιστορικό αλλεργιών και άσθματος.

Ακόμα και με αυτούς τους παράγοντες, η διατροφή των παιδιών συσχετίστηκε άμεσα με τον κίνδυνο αλλεργιών και άσθματος. Τα παιδιά που έτρωγαν τα περισσότερα ψάρια είχαν 57% λιγότερες πιθανότητες εκδήλωσης αλλεργιών.

Εν τω μεταξύ, τα παιδιά που έτρωγαν τα περισσότερα «φρουτώδη» λαχανικά είχαν 62% λιγότερες πιθανότητες να έχουν προβλήματα με συριγμό, κύριο σύμπτωμα του άσθματος.

Τα φρούτα και άλλα είδη λαχανικών δεν συσχετίστηκαν με τον κίνδυνο αλλεργίας ή άσθματος.

Σύμφωνα με μια θεωρία, τα αντιοξειδωτικά που περιέχονται σε φρούτα και λαχανικά βοηθούν στην προστασία του πνευμονικού ιστού από την βλάβη. Τα «φρουτώδη» λαχανικά όπως οι ντομάτες και τα πράσινα φασόλια είναι πολύ καλές πηγές αντιοξειδωτικών ουσιών, όπως η α και β καροτένη, η βιταμίνη C και η λυκοπένη.

Όσο για τα ψάρια, τα λιπώδη ψάρια όπως ο σολομός, είναι μείζονες πηγές ω-3 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων. Επειδή τα ω-3 λιπαρά έχουν αντιφλεγμονώδη δράση, επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού με τέτοιο τρόπο ώστε να το προστατεύουν από τις αλλεργίες.

Το τελικό συμπέρασμα είναι ότι συγκεκριμένες τροφές που είναι γενικά κατάλληλες για τα παιδιά και τους ενήλικες μπορεί να παράσχουν αποτελεσματική προστασία έναντι του άσθματος και των αλλεργιών.

health.in.gr