Στα 90,07 δολάρια σκαρφάλωσε το πετρέλαιο, φόβοι για 100 δολάρια το 2008
Οι τιμές του πετρελαίου συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία λόγω και των φόβων για πιθανές συγκρούσεις στην τουρκο-ιρακινή μεθόριο, ενώ την Παρασκευή σημειώθηκε ένα ακόμη ρεκόρ, με το αργό να ξεπερνάει τα 90 δολάρια το βαρέλι.
27
Οι τιμές του πετρελαίου συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία λόγω και των φόβων για πιθανές συγκρούσεις στην τουρκο-ιρακινή μεθόριο, ενώ την Παρασκευή σημειώθηκε ένα ακόμη ρεκόρ, με το αργό να ξεπερνάει τα 90 δολάρια το βαρέλι.
Στις ηλεκτρονικές συναλλαγές στην αγορά της Σιγκαπούρης, η τιμή του ελαφρού αργού για συμβόλαια παράδοσης Νοεμβρίου, ήταν το πρωί αυξημένη κατά 15 σεντς στα 89,62 δολάρια, από 89,47 που έκλεισε την Πέμπτη στην Νέα Υόρκη.
Στο Λονδίνο, η τιμή του Μπρεντ έσπασε επίσης όλα τα ρεκόρ την Πέμπτη, καθώς έφτασε στα 84,88 δολάρια το βαρέλι, για να κλείσει τελικά στα 84,60 δολάρια.
Η τιμή του ελαφρού αργού έφτασε στις 01:00 ώρα Ελλάδος στα 90,02 δολάρια, υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών. Και αυτό το ρεκόρ καταρρίφθηκε λίγες ώρες αργότερα, με το αργό να εκτοξεύεται στα 90,07 δολάρια το βαρέλι.
Αυτή την εβδομάδα έχει ενισχυθεί κατά 7%.
«Το ερώτημα πλέον δεν είναι αν το πετρέλαιο θα ξεπεράσει το φράγμα των 100 δολαρίων, αλλά πότε» εκτιμά ο Κέβιν Νόρις, αναλυτής της Barclays Capital.
Το 2003, η τιμή του πετρελαίου ήταν μόλις 30 δολάρια, το 2004 ανέβηκε στα 50, το 2005 στα 70 και τον Σεπτεμβριο του 2007 στα 80 δολάρια το βαρέλι. Τις τελευταίες ημέρες, πρακτικά, η τιμή του πετρελαίου αυξάνεται καθημερινά κατά ένα δολάριο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το πετρέλαιο ενισχύεται και λόγω των προσδοκιών (70% πιθανότητες) που υπάρχουν για νέα μείωση των επιτοκίων της Fed στις 31 Οκτωβρίου.
Καθώς το δολάριο υποχωρεί σε ιστορικό χαμηλό έναντι του ευρώ, τα εμπορεύματα γίνονται περισσότερα ελκυστικά για τους επενδυτές, οι οποίοι βλέπουν ακόμα στο πετρέλαιο ένα μέσο αντιστάθμισης κινδύνου από τη διολίσθηση του πράσινου νομίσματος.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press,ΑΠΕ/Reuters
- Το μήνυμα του Φουστέρ για την επιστροφή στο Καραϊσκάκη: «Μεγάλα συναισθήματα, μια ανάμνηση για πάντα»
- Ο Σωκράτης Μάλαμας επέστρεψε με νέο άλμπουμ και μικρές ιστορίες σχέσεων
- ΣΥΡΙΖΑ: Άβολες αλήθειες για τις επιδόσεις Μητσοτάκη στο ζήτημα του κόστους ζωής των Ελλήνων από το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ
- «Κανείς δεν επικοινώνησε με τη Λόρα» λέει η μητέρα της – Συνεχίζεται η αναζήτηση της 16χρονης
- Φοινικούντα: «Τη ζωή του φοβόταν» – Νέα στοιχεία για το διπλό φονικό
- Warriors: Μια δυναστεία στο λυκόφως
