Νέα Υόρκη: Μεταξύ των παιδιών που είναι γενετικά προγραμματισμένα να εκδηλώσουν διαβήτη τύπου Ι, η διατροφική κατανάλωση ω-3 λιπαρών οξέων φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης του διαβήτη, σύμφωνα με νέα στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American Medical Association.

Ο διαβήτης τύπου Ι είναι κληρονομικός και εκδηλώνεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα λανθασμένα επιτίθεται στα νησιδιακά κύτταρα του παγκρέατος που παράγουν την ινσουλίνη.

Από τη μελέτη των ειδικών του Πανεπιστημίου του Κολοράντο και του Επιστημονικού Ιατρικού Κέντρου του Ντένβερ προκύπτει ότι η νησιδιακή αυτό-ανοσία μπορεί να χαλιναγωγηθεί από τα υψηλά διατροφικά επίπεδα των ω-3 λιπαρών οξέων στα παιδιά με οικογενειακό ιστορικό διαβήτη τύπου Ι ή που έχουν γενετικό πρότυπο σχετικό με την πάθηση.

Αυτό σημαίνει ότι στο μέλλον, μετά από περαιτέρω διερεύνηση, θα είναι δυνατή η ανάπτυξη διατροφικών σχημάτων για την πρόληψη του διαβήτη τύπου Ι.

Ωστόσο είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι επειδή η μελέτη είναι η πρώτη που εντοπίζει αυτό τον συσχετισμό, τα ευρήματα είναι προκαταρκτικά και θα πρέπει να ερμηνευθούν με προσοχή.

Στην έρευνα συμμετείχαν 1.770 παιδιά με υψηλό κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη τύπου Ι και μέσο όρο ηλικίας τα έξι έτη. Ο κίνδυνος νησιαδιακής αυτό-ανοσίας καταγράφηκε μέσω εξετάσεων αίματος και τον εντοπισμό συγκεκριμένων αυτό-αντισωμάτων στην ινσουλίνη και άλλα μόρια.

Πενήντα οκτώ παιδιά εκδήλωσαν νησιδιακή αυτό-ανοσία. Η υψηλότερη συνολική πρόσληψη ω-3 λιπαρών οξέων συσχετίστηκε με 55% λιγότερο κίνδυνο νησιδιακής αυτό-ανοσίας. Η αυξημένη κατανάλωση ιχθυελαίου μείωνε τον κίνδυνο κατά 19%.

Η παρατήρηση αυτή προκάλεσε έκπληξη στους επιστήμονες καθώς είχαν υποθέσει ότι τα ω-3 λιπαρά οξέα που βρίσκονται στο ιχθυέλαιο και όχι η συνολική πρόσληψη ω-3 λιπαρών θα είχε ισχυρότερη σχέση με την νησιδιακή αυτό-ανοσία.

health.in.gr