71

Την ύπαρξη κινητικότητας για την επίλυση της διαφοράς της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ για το ζήτημα της ονομασίας, εν όψει της απόφασης του ΝΑΤΟ έως το τέλος του έτους για την προσχώρηση της γειτονικής χώρας στην Ατλαντική Συμμαχία, επιβεβαίωσε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία συζήτησε το θέμα με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-Μουν, στη Νέα Υόρκη, όπου βρίσκεται για τις εργασίες της 62ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Για την προώθηση του ζητήματος η υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί το πρωί της Κυριακής στην έδρα της ελληνικής αντιπροσωπείας και με τον ειδικό μεσολαβητή του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, Μάθιου Νίμιτς.

Η ελληνική πλευρά εξέθεσε τις θέσεις της υπέρ της επίλυσης του ζητήματος με τρόπο αμοιβαία αποδεκτό στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της ενδιάμεσης συμφωνίας και επισήμανε ότι η διαιώνιση του ζητήματος καθίσταται επικίνδυνη.

Επανέλαβε ταυτόχρονα ότι η Ελλάδα κρατάει ανοιχτές όλες τις δυνατότητες που έχει ως μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Το Κυπριακό, το οποίο αποτέλεσε επίσης αντικείμενο συζήτησης μεταξύ της κ. Μπακογιάννη και του ΓΓ του ΟΗΕ επικεντρώθηκε στην ανάγκη εφαρμογής της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου.

«Η συμφωνία πρέπει να εφαρμοστεί στο ακέραιο» είπε η υπουργός Εξωτερικών, η οποία τόνισε ότι ο πρόεδρος της Κύπρου Τάσσος Παπαδόπουλος έχει επιδείξει τη βούλησή του για την υλοποίησή της και ζήτησε από τον Μπαν Γκι-Μουν να ενθαρρύνει την τουρκοκυπριακή πλευρά προς την ίδια κατεύθυνση, εν όψει μάλιστα της προγραμματιζόμενης συνάντησής του στις 16 Οκτωβρίου με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Ο πρόεδρος της Κύπρου θα συναντηθεί το πρωί της Κυριακής με την κ. Μπακογιάννη και λίγο αργότερα με τον Μπαν Γκι-Μουν.

Η κλιματική αλλαγή ήταν ένα ακόμη θέμα που απασχόλησε τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και την κ. Μπακογιάννη, η οποία εξέθεσε τα καταστροφικά αποτελέσματα των πρόσφατων πυρκαγιών στην Ελλάδα, αλλά και τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος.

Η κλιματική αλλαγή θα καταλάβει στη φετινή 62η Γενική Συνέλευση δεσπόζουσα θέση, δεδομένου ότι με πρωτοβουλία του ΓΓ του ΟΗΕ διοργανώνεται τη Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου Υψηλού Επιπέδου Συνάντηση για το θέμα, στην οποία η κ. Μπακογιάννη θα κάνει προσωπική παρέμβαση.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ