Το σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου σχετίζεται με την αθηροσκλήρωση
Μπουένος Aϊρες: Το σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου φαίνεται να σχετίζεται με τα πρώιμα στάδια της δημιουργίας της αρτηριακής πλάκας που παρατηρείται στην αθηροσκλήρωση, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Καρδιολογίας της Αργεντινής.
Μπουένος Αϊρες: Το σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου φαίνεται να σχετίζεται με τα πρώιμα στάδια της δημιουργίας της αρτηριακής πλάκας που παρατηρείται στην αθηροσκλήρωση, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Καρδιολογίας της Αργεντινής.
Ερευνητική ομάδα του Καρδιολογικού Ινστιτούτου του Πανεπιστημίου του Μπουένος Αϊρες με επικεφαλής τον Δρ Χοσέ Μιλέι ανάλυσε δείγματα από 52 θύματα αιφνίδιου βρεφικού θανάτου και 16 βρέφη που είχαν αποβιώσει από άλλα αίτια, όπως μηνιγγίτιδα ή τραύμα.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν πρώιμα σημάδια αρτηριακής πλάκας στο 44,2% της ομάδας του συνδρόμου αιφνίδιου βρεφικού θανάτου, έναντι μόλις 6,3% της ομάδας ελέγχου.
Τα στάδια δημιουργίας της στεφανιαίας πλάκας κυμαίνονται από την πάχυνση του εσωτερικού των αρτηριών μέχρι τη στένωση της αρτηρίας κατά 50%. Οι περισσότερες τροποποιήσεις εντοπίστηκαν στην αριστερή πρόσθια κατιούσα στεφανιαία αρτηρία και ενέπλεκαν κυρίως μαλακά μυϊκά κύτταρα.
Ορισμένες από τις πρώιμου σταδίου πλάκες μπορεί τελικά να είχαν εξελιχθεί σε ενήλικες αθηροσκληρωτικές πλάκες, ενώ άλλες μπορεί να είχαν οπισθοχωρήσει ή να είχαν σταθεροποιηθεί.
«Δεν μπορούμε να πούμε ότι η αθηροσκλήρωση προκαλεί το σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου. Αλλά ίσως υπάρχουν κοινοί παθογόνοι παράγοντες, όπως το παθητικό κάπνισμα και η περιβαλλοντική ρύπανση, εξηγεί ο Δρ Μιλέι.
Σε παλαιότερη έρευνά του ο Αργεντινός επιστήμονας, είχε παρατηρήσει συσχετισμό μεταξύ μητρικού καπνίσματος και σχηματισμού προ-αθηροσκληρωτικού ιστού στις στεφανιαίες αρτηρίες του εμβρύου.
health.in.gr
- Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο: Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή μπορεί να προκαλέσει τη χειρότερη βιομηχανική κρίση
- ΟΦΗ: Διατέθηκαν πάνω από 3.600 εισιτήρια σε μία μέρα για τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας Betsson
- Όραση: Αυτό που πραγματικά βλέπουμε – και δεν βλέπουμε – μας λέει πολλά για την ανθρώπινη συνείδηση
- Trainspotting: 30 χρόνια μετά τη μεγάλη οθόνη, γίνεται μιούζικαλ
- Ο Νίκος Γκάλης για τα γενέθλια του Άρη: «Χρόνια πολλά, η ιστορία σου συνεχίζεται…»
- Αυτά είναι μερικά μέρη στον πλανήτη που απαγορεύεται να πας (για το καλό σου)
