Νέα Υόρκη: Η υπερκατανάλωση τροφών με πολλές θερμίδες, γλυκαντικές ουσίες, λιπαρά και αλάτι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού μπορεί να «δημιουργήσουν» ένα παιδί με όρεξη για πρόχειρο φαγητό.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο British Medical Journal ομάδα Βρετανών ειδικών του Βασιλικού Κολεγίου Κτηνιατρικής του Λονδίνου διαπίστωσαν ότι τα κυοφορούντα ή θηλάζοντα τρωκτικά που έτρωγαν πρεόχειρα γεύματα όπως σοκολάτες, πατατάκια και ντόνατς, γέννησαν απογόνους με ροπή στην υπερκατανάλωση των ιδίου τύπου τροφών.

Οι ερευνητές έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση δύο ομάδες θηλυκών αρουραίων που ακολούθησαν είτε φυσιολογική διατροφή είτε πρόχειρα γεύματα κατά τη διάρκεια της κύησης και του θηλασμού. Όταν οι απόγονοι ήταν σε θέση να απογαλακτιστούν πήραν είτε φυσιολογική τροφή είτε πρόχειρο φαγητό.

Οι απόγονοι των οποίων οι μητέρες έτρωγαν πρόχειρο φαγητό έτειναν να υπερκαταναλώνουν επίσης πρόχειρα γεύματα. Αν όμως είχαν γεννηθεί από μητέρα που έκανε φυσιολογική διατροφή, τα απέφευγαν.

Οι ειδικοί εξηγούν ότι η υπερκατανάλωση πρόχειρου φαγητού κατά τη διάρκεια της κύησης και του θηλασμού μπορεί να επηρεάσει την πρώιμη ανάπτυξη των γευστικών προτιμήσεων και του ελέγχου της όρεξης.

Ο έλεγχος της όρεξης είναι περίπλοκος και εμπεριέχει ένα σύστημα ορμονών που λειτουργεί με τον υποθάλαμο, περιοχή του εγκεφάλου που είναι κύριος ρυθμιστής της πείνας και του αισθήματος κορεσμού.

Η τροφή διεγείρει επίσης τα κέντρα ανταμοιβής του εγκεφάλου κάνοντας την σίτιση απολαυστική και επομένως μπορεί να ενθαρρύνει τον οργανισμό να κακομάθει. Τα πρόχειρα φαγητά, που είναι πλούσια σε λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι είναι γνωστό ότι διεγείρουν τα κέντρα ανταμοιβής του εγκεφάλου.

Στην παρούσα μελέτη διαπιστώθηκε ότι η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων πρόχειρο τροφών πλούσιων σε λιπαρά, αλάτι και ζάχαρη κατά την εγκυμοσύνη και τον θηλασμό επηρεάζει κατά κάποιο τρόπο την ανάπτυξη των κέντρων της όρεξης στον εγκέφαλο του απογόνου, οδηγώντας σε προτίμηση των συγκεκριμένων τροφών.

health.in.gr