93

Η ένωση των δικτύων φυσικού αερίου Ελλάδας και Τουρκίας, στο υποποτάμιο τμήμα της πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη το μεσημέρι στους Κήπους του Έβρου, παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης Δημήτρη Σιούφα και του υπουργού Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας Μεχμέτ Χιλμί Γκιουλέρ.

«Πριν από λίγο είδαμε όλοι την έλευση του σωλήνα μεταφοράς φυσικού αερίου από την Τουρκία στην Ελλάδα στο υποποτάμιο τμήμα του ελληνοτουρκικού αγωγού. Είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός και εκτιμούμε ότι μετά από 15 μέρες θα ολοκληρωθεί το έργο, για να μπορέσουν οι δύο πρωθυπουργοί να κάνουν τα εγκαίνια της έλευσης του φυσικού αερίου από την Τουρκία στην Ελλάδα», τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης Δ.Σιούφας.

Ο Έλληνας υπουργός συνεχάρη τόσο την τουρκική εταιρία Botas όσο και το Διαχειριστή του Συστήματος Φυσικού Αερίου στην Ελλάδα, το ΔΕΣΦΑ, τις ηγεσίες τους και τους συνεργάτες τους, καθώς και την κοινοπραξία που πραγματοποίησε αυτό το σημαντικό τεχνολογικό και τεχνικό επίτευγμα.

Από την πλευρά του ο Τούρκος υπουργός Μεχμέτ Χιλμί Γκιουλέρ δήλωσε, «είναι μια ευτυχισμένη ημέρα για εμάς, καθώς το σχέδιο αυτό δεν αφορά μόνο τον αγωγό φυσικού αερίου, αλλά είναι ένα σχέδιο ειρήνης, καθώς ενώνει δύο φιλικές χώρες. Πιστεύουμε ότι μέσω αυτού του σχεδίου θα αναβαθμιστούν οι σχέσεις μας στο επιθυμητό επίπεδο. Επίσης, θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν, που είναι επίσης μια αδελφή χώρα και έτσι θα μεταφέρεται το αέριο από εκεί όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ιταλία».

Τα χαρακτηριστικά του έργου

Ο αγωγός φυσικού αερίου, ανέφερε ο κ. Σιούφας, έχει μήκος 300 χιλιομέτρων. Επί του ελληνικού εδάφους, έχουν κατασκευασθεί 87 χιλιόμετρα, προϋπολογισμού περίπου 82 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 44 εκατ. ευρώ είναι δημόσια δαπάνη, από εθνικούς και κοινοτικούς χρήματα.

«Είναι ένα έργο τεράστιας οικονομικής, αναπτυξιακής και ενεργειακής σημασίας και για τις δύο χώρες. Είναι έργο ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή και είναι ένα έργο ευρωπαϊκού και παγκόσμιου ενδιαφέροντος», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σιούφας.

Στην εκδήλωση, μεταξύ άλλων, παρευρέθησαν ο υφυπουργός Ανάπτυξης Τάσσος Νεράντζης, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ανάπτυξης Νίκος Στεφάνου, ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης Μιχάλης Αγγελόπουλος, ο Νομάρχης Έβρου Νίκος Ζαμπουνίδης, ο δήμαρχος Φερρών Γεώργιος Ούστογλου, ο πρόεδρος του ΔΕΣΦΑ Νικόλαος Μαυρομάτης και ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ Γιώργος Στεργίου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ