Νέα Υόρκη: Αν τα εργαστηριακά αποτελέσματα επαληθευθούν και στους ανθρώπους, η θεραπεία με ένα από τα ενεργά χημικά συστατικά της κουρκούμης, του κύριου συστατικού του κάρυ, μπορεί να ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα των ασθενών με νόσο Αλτσχάιμερ και επομένως να αυξήσει την εκκαθάριση των αμυλοειδών πλακών στον εγκέφαλο, βασική ανωμαλία που παρατηρείται στους πάσχοντες.

Όπως αναφέρεται στο επιστημονικό έντυπο Early Edition of the Proceedings of the National Academy of Sciences, η Δρ Μίλαν Φιάλα του Κέντρου Υποθέσεων Βετεράνων του Λος Aντζελες διαπίστωσε πρώτα ότι τα κύτταρα του ανοσοποιητικού που ονομάζονται μακροφάγα και τα οποία ελήφθησαν από ασθενείς με νόσο Αλτσχάιμερ δεν μπορούν να περιορίσουν αποτελεσματικά τις αμυλοειδής πλάκες και αυτό μπορεί να έχει σχέση με την μη φυσιολογική ρύθμιση συγκεκριμένων γονιδίων.

Η θεραπεία των κυττάρων αυτών με την ενεργή ουσία που εντοπίζεται στην κουρκούμη, την bisdemethoxycurcumin, αύξησε την παραγωγή ορισμένων γονιδίων και ενίσχυσε τη λειτουργία των μακροφάγων.

Aλλες θεραπευτικές στρατηγικές της νόσου Αλτσχάιμερ έχουν προσπαθήσει να αυξήσουν την εκκαθάριση των αμυλοειδών πλακών δια της διέγερσης την δραστηριότητας συγκεκριμένων κυττάρων που εντοπίζονται στον εγκέφαλο. Αντίθετα, η παρούσα προσέγγιση ενισχύει την εκκαθάριση δια της ενίσχυσης της δραστηριότητας των μακροφάγων που προέρχονται από τον μυελό των οστών.

Απαιτούνται περαιτέρω έρευνες για να καθοριστεί αν τα αυξημένα επίπεδα μακροφάγων στο αίμα με στοματικό παράγοντα κουρκούμης εκκαθαρίζουν τις αμυλοειδής πλάκες, και παράγουν θεραπευτικό αποτέλεσμα, στους πάσχοντες από νόσο Αλτσχάιμερ.

health.in.gr