93

Υστερούν αισθητά οι ρυθμοί ανάπτυξης των δημοσίων εσόδων, σε σχέση με τους στόχους που είχε θέσει η κυβέρνηση στον υπό εκτέλεση προϋπολογισμό, παρά την άνοδο (7,1%) που εμφάνισαν τον Ιούνιο, έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2006.

Στο α εξάμηνο 2007 το σύνολο των εσόδων ανήλθε στα 23.471 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 3,8% έναντι του α εξαμήνου 2006, ενώ ο στόχος «απαιτούσε» άνοδο 5,5%.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών στο εξάμηνο, Ιανουαρίου – Ιουνίου 2007 το σύνολο των εσόδων ανήλθε στα 23.471 εκατ. ευρώ, έναντι 22.613 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο εξάμηνο του 2006. Αυξήθηκαν, δηλαδή κατά 858 εκατ. ευρώ ή 3,8%, έναντι ετήσιου στόχου 5,5% (βάσει των πραγματοποιήσεων του 2006).

Το σύνολο των τακτικών εσόδων του προϋπολογισμού το εξάμηνο Ιανουαρίου – Ιουνίου 2007 αυξήθηκε κατά 1.268 εκατ. ευρώ ή κατά 5,7%, έναντι ετήσιου στόχου 7,2% (βάσει των πραγματοποιήσεων του 2006).

Έσοδα Ιουνίου 2007

Τον Ιούνιο, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας, τα έσοδα ανήλθαν σε 4.068 εκατ. ευρώ, έναντι 3.798 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2006. Αυξήθηκαν δηλαδή κατά 270 εκατ. ευρώ ή 7,1%.

Τα συνολικά έσοδα από τα Τελωνεία και τις ΔΟΥ αυξήθηκαν κατά 3,1% ή κατά 111 εκατ. ευρώ (τελωνεία -3,5%, ΔΟΥ +5,8%). Ο ΦΠΑ των ΔΟΥ αυξήθηκε κατά 7,5% ή κατά 56 εκατ. ευρώ και ανήλθε στα 799 εκατ. ευρώ, έναντι 743 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2006, ενώ ο υπόλογος συμψηφισμού αυξήθηκε κατά 69,7%.

Για αδυναμία εκτέλεσης προϋπολογισμού, μιλά το ΠΑΣΟΚ

Από τον τομέα Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ, σχετικά με τη δημοσιοποίηση των εσόδων του Ιουνίου 2007, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: «Μετά τα χθεσινά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, για την αύξηση του ταμειακού ελλείμματος της Κεντρικής Κυβέρνησης στο 2,9% του ΑΕΠ τον Μάιο, έρχεται σήμερα η δημοσιοποίηση των εσόδων του α εξαμήνου του 2007, για να αναδείξει την αδυναμία εκτέλεσης του προϋπολογισμού από την κυβέρνηση».

«Τα έσοδα και οι δαπάνες κινούνται εκτός στόχων, με το έλλειμμα να αυξάνεται» τονίζεται στην ανακοίνωση.

«Γι αυτό, το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών καθυστερεί σκόπιμα την ανακοίνωση των στοιχείων εκτέλεσης του Προϋπολογισμού για το πεντάμηνο, που θα έπρεπε να είχε ήδη δημοσιοποιήσει. Εντάσσεται και αυτή η ενέργεια, στην πάγια επιλογή της κυβέρνησης, για επιλεκτική ενημέρωση των πολιτών, ώστε να διευκολύνεται ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, στην προσπάθειά του να παρουσιάσει μια εικονική πραγματικότητα. Οι πολίτες, όμως, βιώνουν καθημερινά τα αδιέξοδα της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης» καταλήγει η ανακοίνωση.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ