Νέα Υόρκη: Η μείωση της ενεργειακής πυκνότητας της διατροφής βοηθά τις παχύσαρκες γυναίκες να μειώσουν το προσλαμβανόμενο λίπος και να προσθέσουν περισσότερα φρούτα και λαχανικά, χάνοντας βάρος, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition.

Ερευνητική ομάδα του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια με επικεφαλής την Δρ Τζούλια Έλλο-Μάρτιν έθεσε υπό ιατρική παρακολούθηση 97 παχύσαρκες γυναίκες που με τυχαία επιλογή χωρίστηκαν σε μια ομάδα που λάμβανε συμβουλές για τη μείωση της πρόσληψης λιπαρών ή σε μια ομάδα που έλαβε οδηγίες να μειώσει τα λιπαρά και να αυξήσει τα χαμηλής ενεργειακής πυκνότητας τρόφιμα, ειδικά τα φρούτα και λαχανικά. Οι συμμετέχουσες δεν είχαν ημερήσιο στόχο για το σύνολο των προσλαμβανόμενων θερμίδων ή περιορισμό στις ποσότητες των θερμίδων που κατανάλωναν από λιπαρά.

Δώδεκα μήνες αργότερα, και οι δυο ομάδες είχαν χάσει βάρος. Οι γυναίκες που έτρωγαν φρούτα και λαχανικά είχαν χάσει 7,9 κιλά συγκριτικά με τα 6,4 κιλά της άλλης ομάδας.

Οι γυναίκες στην ομάδα αυτή ανέφεραν επίσης ότι είχαν βιώσει λιγότερη πείνα από τις γυναίκες που μείωσαν την πρόσληψη λιπαρών.

Αν και η μελέτη διήρκεσε έναν χρόνο, η ερευνήτρια υποψιάζεται ότι οι συμμετέχουσες ίσως μπορούν να διατηρήσουν το βάρος που έχασαν και να υιοθετήσουν επί μακρόν τα διατροφικές αλλαγές που έκαναν κατά τη διάρκεια της έρευνας.

health.in.gr