28

Την αντίδραση του ΚΚΕ προκάλεσαν δηλώσεις του επίτιμου προέδρου της ΝΔ Κωνσταντίνου Μητσοτάκη σχετικά με το Σχέδιο Μάρσαλ, σύμφωνα με τις οποίες η αμερικανική βοήθεια ήταν σωτήρια για την τύχη που θα είχε η χώρα αν είχε χαθεί ο εμφύλιος.

Μιλώντας σε εκδήλωση για την συμπλήρωση 60 χρόνων από την εισαγωγή του Σχεδίου Μάρσαλ στην Ελλάδα στην κατοικία του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα Τσαρλς Ρις, με επίτιμο προσκεκλημένο τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών Νίκολας Μπερνς, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε τη Δευτέρα στα ιστορικά γεγονότα της εποχής της Kατοχής και του Eμφυλίου και στον ρόλο που διαδραμάτισαν οι ΗΠΑ.

Ο πρώην πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ευρώπη οφείλει την ελευθερία της στην αμερικανική βοήθεια και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα οφείλει διπλά στις ΗΠΑ, όχι μόνο για το τέλος του πολέμου αλλά και για την σωτηρία από την τύχη που θα είχε αν είχε χαθεί ο εμφύλιος. «Θα είχαμε την τύχη της Αλβανίας και της Βουλγαρίας» είπε.

«Όσο προκλητικές είναι οι δηλώσεις του επίτιμου προέδρου της ΝΔ, άλλο τόσο αποκαλυπτικές είναι για το ρόλο του Σχεδίου Μάρσαλ και τη λεγόμενη αμερικανική βοήθεια» σχολίασε την Τρίτη το ΚΚΕ. «Είναι αλήθεια -πρόσθεσε- ότι χωρίς την αμερικανική στρατιωτική και οικονομική στήριξη τα κόμματα της ελληνικής πλουτοκρατίας δεν μπορούσαν να υποτάξουν τον ελληνικό λαό. Αυτό το ρόλο είχαν και έχουν οι κάθε είδους ιμπεριαλιστικές βοήθειες και προγράμματα.»

Σύμφωνα με το ΚΚΕ «η πλουτοκρατία και τα κόμματά της δικαιολογημένα νιώθουν ευεργετημένοι απ’ τον εγγλέζικο και τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό. Όσο και αν προσπάθησαν και προσπαθούν, ο ελληνικός λαός που πέρασε τα πάνδεινα από αυτούς, έχει και συγκεντρώνει πείρα. Αυτήν φοβούνται».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ