Ολλανδοί επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης προσπαθούν να καλλιεργήσουν κύτταρα χοιρινού κρέατος στο εργαστήριο σε μια προσπάθεια να θρέψουν με κρέας εκατομμύρια ανθρώπους χωρίς το θάνατο ούτε ενός ζώου.

Η τεχνολογία αυτή είναι ακόμη στα αρχικά στάδια, ωστόσο οι ελπίδες για την επιτυχία της είναι μεγάλες, καθώς η παραγωγή κρέατος με αυτή τη μορφή θα λύσει πολλά από τα προβλήματα της ανθρωπότητας:

  • Θα μειώσει σημαντικά το κόστος του κρέατος, καθώς δεν θα χρειαζόμαστε κτηνοτροφικές μονάδες.
  • Θα βελτιώσει την ποιότητά του επειδή δεν θα χρησιμοποιούνται αντιβιοτικά ούτε θα υπάρχουν μέρη με χαμηλότερη θρεπτική αξία από άλλα.
  • Θα σχεδιαστεί κρέας με πιο υγιεινές προδιαγραφές.
  • Θα μειωθεί το περιβαλλοντικό κόστος, λόγω της απουσίας ζώων που παράγουν μεθάνιο, κοπριά και απαιτούν την καλλιέργεια μεγάλων εκτάσεων για τη διατροφή τους.
  • Θα σταματήσει ο βασανισμός ζώων από τον εγκλεισμό τους στους αφύσικους χώρους των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων και η σφαγή τους.

Οι επιστήμονες προσπαθούν να καλλιεργήσουν μυϊκό ιστό ο οποίος θα τρέφεται από διάλυμα συστατικών μέσα στο οποίο θα επιπλέει, ενώ ηλεκτρικοί παλμοί θα ενεργοποιούν τα κύτταρα ώστε να ασκούνται και να μεγαλώνουν σε μέγεθος.

Όταν επιτευχθεί αυτός ο στόχος θα μελετηθούν τρόποι ώστε να προστεθούν στα κύτταρα ίνες, ώστε το κρέας να μοιάζει με το φυσιολογικό και λίπος, το οποίο είναι απαραίτητο για να βελτιωθεί η γεύση.

Πηγή: http://www.reuters.com