30

Επιπλέον στοιχεία για τον τέως πρόεδρο του ΤΕΑΔΥ φαίνεται να έχει στη διάθεσή του ο Γ.Ζορμπάς, ο οποίος συνεχίζει την έρευνά του για την υπόθεση των ομολόγων.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες που επικαλείται το Βήμα της Τρίτης, η Εθνική Τράπεζα είχε εντοπίσει από το 2005 ύποπτες συναλλαγές του κ.Σημαιοφορίδη.

Ειδικότερα, συγκεκριμένες συναλλαγές δύο λογαριασμών του στο υποκατάστημα της ΕΤΕ στην Καστοριά είχαν καταχωρηθεί στις κατηγορίες των «ασυνήθιστων και ύποπτων συναλλαγών» και ελέγχονταν για «ξέπλυμα» χρήματος.

Όπως περιγράφεται στις αναφορές της Εθνικής, «ήσαν ασυμβίβαστες με την επιχειρηματική δραστηριότητα του πελάτη», επρόκειτο «για συναλλαγές σε μετρητά», ενώ άλλες ήταν αποτέλεσμα «ηλεκτρονικής μεταφοράς κεφαλαίων, χωρίς φυσική παρουσία του πελάτη».

Στις αρχές υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι οι λογαριασμοί, οι κινήσεις και οι συναλλαγές του τέως προέδρου του ΤΕΑΔΥ αποτελούν τμήμα μιας ευρύτερης δράσης που ξεπερνά την ελεγχόμενη θητεία του στο Ταμείο.

Συνεχίζονται οι έρευνες

Σχετικά με τη διερεύνηση της υπόθεσης, οι εισαγγελείς Εφετών Αντ.Λιόγας και Γρ.Πεπόνης έχουν στείλει 20 κλήσεις, οι οποίες αφορούν εκπροσώπους χρηματιστηριακών εταιρειών και προέδρους Ταμείων, ενώ παράλληλα συνεχίζεται η έρευνα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Τις επόμενες ημέρες θα περάσουν από το γραφείο του εισαγγελέα Λιόγα οι υπεύθυνοι της «Ακρόπολις», αλλά και οι πρόεδροι των ασφαλιστικών ταμείων που αγόρασαν το ομόλογο.

Εξάλλου, ο Γιώργος Ζορμπάς πρόκειται να καλέσει για κατάθεση τον γγ του υπουργείου Οικονομικών Γιώργο Κουρή. Όπως αναφέρεται στα Νέα της Τρίτης, τα στελέχη της JP Morgan «δείχνουν» στις εισαγγελικές τους καταθέσεις τον Γ.Κουρή ως καθοριστικό παράγοντα για την έκδοση του ομολόγου.

Εξάλλου, από τη μέχρι τώρα πορεία της έρευνας, ο κ. Ζορμπάς έχει εντοπίσει «ορφανά ποσά» στο κύκλωμα διακίνησης του ομολόγου των 280 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, θα κληθεί εκ νέου για κατάθεση ο κ. Παπαμαρκάκης, ενώ εκτιμάται ότι καθοριστικά θα συμβάλουν στη διαμόρφωση του προανακριτικού υλικού και μια σειρά απαντήσεων που αναμένει από το εξωτερικό.

Το πόρισμα αναμένεται να είναι έτοιμο έως τα τέλη Ιουνίου, οπότε και θα υποβληθεί στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ