Φόβους για πτώση της κινεζικής χρηματιστηριακής αγοράς εκφράζει ο Α.Γκρίνσπαν
Η κινεζική χρηματιστηριακή αγορά είναι υπερτιμημένη και έτοιμη για μία «μεγάλη διόρθωση» δηλώνει ο πρώην επικεφαλής της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας Αλαν Γκρίνσπαν και προειδοποιεί ότι η φετινή φρενήρης άνοδος δεν είναι διατηρήσιμη.
27
Η κινεζική χρηματιστηριακή αγορά είναι υπερτιμημένη και έτοιμη για μία «μεγάλη διόρθωση» δηλώνει ο πρώην επικεφαλής της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας Αλαν Γκρίνσπαν και προειδοποιεί ότι η φετινή φρενήρης άνοδος δεν είναι διατηρήσιμη.
Μιλώντας μέσω δορυφόρου σε συνέδριο που διοργανώθηκε στη Μαδρίτη την Τετάρτη, ο κ. Γκρίνσπαν εξέφρασε τις ανησυχίες πολλών επενδυτών για το ράλι του κινεζικού χρηματιστηρίου, το οποίο άλλωστε, όπως φάνηκε πριν από δύο μήνες περίπου, επηρεάζει και τις διεθνείς αγορές.
Οι ενδείξεις ότι το Πεκίνο ετοιμάζει μέτρα κατά της υπερθέρμανσης της οικονομίας είχε ρίξει χαμηλότερα τις αγορές, ωστόσο έκτοτε έχουν ανέλθει σε επίπεδα που ο Α.Γκρίνσπαν χαρακτήρισε «μη διατηρήσιμα».
Οι φόβοι αυτοί επανήλθαν στο προσκήνιο την Πέμπτη, καθώς η κινεζική κυβέρνηση προειδοποίησε μέσω των ελεγχόμενων ΜΜΕ τους επενδυτές και τις χρηματιστηριακές εταιρείες να αυξήσουν το επίπεδο «εκπαίδευσης των επενδυτών» και να εξετάζουν τους κινδύνους που σχετίζονται με τη χρηματιστηριακή κερδοσκοπία.
Η κινεζική αγορά έχει σημειώσει αποδόσεις της τάξεως του 50% από τις αρχές του έτους, είπε ο πρώην πρόεδρος της Fed (που σε πολλά σημεία έχει επισκιάσει τον νυν πρόεδρο Μπεν Μπερνάνκι και η αγορά παρακολουθεί τις παρεμβάσεις του) και προσέθεσε ότι η ανοδική τάση δεν μπορεί να συνεχισθεί για πολύ καιρό ακόμα.
Σήμερα, Πέμπτη, οι περισσότερες ασιατικές αγορές υποχώρησαν μετά από τρεις ημέρες ανόδου στον απόηχο των σχολίων Γκρίνσπαν.
Η Κίνα «είναι μία ακόμα από αυτές τις καυτές αγορές που θα καταλήξουν σε δάκρυα» για τους επενδυτές, δήλωσε στο Bloomberg διαχειριστής της Aberdeen Asset Management Asia. «Είναι δύσκολο να είσαι θετικός [bullish] για οτιδήποτε αυτή τη στιγμή, καθώς όλοι έχουν πάει τόσο καλά» προσέθεσε.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΟΟΣΑ, ο ρυθμός ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας αναμένεται να ξεπερνά το 10% έως τουλάχιστον το 2008.
Παράλληλα, ο διεθνής οργανισμός συνιστά στο Πεκίνο να αφήσει ελεύθερο το γουάν να ανατιμηθεί ώστε να αντιμετωπίσει τις πληθωριστικές πιέσεις περισσότερο αποτελεσματικά.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press
- Βίντεο ντοκουμέντο από την κινηματογραφική καταδίωξη 16χρονου στην οδό Αχαρνών
- Μαρόκο: 280 εκατομμύρια ευρώ για την ανακούφιση των πληγέντων από πρόσφατη κακοκαιρία
- Κακλαμάνης: Επίθεση κατά του πολιτεύματος οι υποκλοπές – Το πρόβλημα δεν είναι το έγκλημα, αλλά η συγκάλυψη
- Ζάντσχουλπ – Τσιτσιπάς 2-0 σετ: Αποκλεισμός στον 2ο γύρο για τον Έλληνα τενίστα
- Ο Ζέιν Μαλίκ δεν ξέρει αν ερωτεύτηκε πραγματικά την Τζίτζι Χαντίντ: «Ίσως ήταν απλά πόθος»
- Κατασκοπεία: Αυτοί είναι οι Κινέζοι πράκτορες – Φωτογραφίες ντοκουμέντα του σμήναρχου με τους στρατολογητές του
