Πώς αντιμετωπίζεται η ημέρα της Πρωτομαγιάς από την εργατική νομοθεσία
Απόφαση του Υπουργού Απασχόλησης, τρόπος αμοιβής των εργαζομένων για τους αμειβόμενους με μηνιαίο μισθό ή με ημερομίσθιο, πιθανή μετάθεση της αργίας.
Σύμφωνα με τις διατάξεις του Β.Δ. 748/66 η 1η Μαΐου ανήκει στις προαιρετικές αργίες, κάτι που σημαίνει ότι η απασχόληση ή μη των μισθωτών κατά τη συγκεκριμένη ημέρα επαφίεται στην βούληση του εκάστοτε εργοδότη. Σύμφωνα, ωστόσο, με το άρθρο 1 του Α. Ν. 380/68 με απόφαση του Υπουργού Απασχόλησης η 1η Μαΐου μπορεί να κηρυχθεί υποχρεωτική αργία κάτι που συμβαίνει εδώ και πολλά έτη, οπότε απαγορεύεται η απασχόληση των μισθωτών και η λειτουργία των επιχειρήσεων, με εξαίρεση εκείνες που λειτουργούν νόμιμα κατά τις Κυριακές.
Συνεπώς, εφόσον η συγκεκριμένη ημέρα κηρύχθηκε υποχρεωτική αργία, με την υπ’ αριθμόν πρωτοκόλλου 3517/2-4-2007 Απόφαση του Υπουργού Απασχόλησης (ΦΕΚ 584/Β΄/23-4-2007), εξομοιώνεται απόλυτα με την Κυριακή, όσον αφορά τον τρόπο αντιμετώπισής της από την εργατική νομοθεσία σε περίπτωση απασχόλησης μισθωτών.
Ειδικότερα διακρίνουμε τις εξής περιπτώσεις:
Αμειβόμενοι με μηνιαίο μισθό
Όσον αφορά τους αμειβόμενους με μηνιαίο μισθό, εάν πρόκειται για επιχειρήσεις που νόμιμα λειτουργούν κατά τις Κυριακές και ημέρες αργίας, δικαιούνται να λάβουν, εφόσον εργασθούν, μόνο την προσαύξηση 75%, η οποία υπολογίζεται επί του νόμιμου ημερήσιου μισθού τους (1/25).
Σε περίπτωση όμως που πρόκειται για μισθωτούς που εργάζονται σε επιχειρήσεις που αργούν κατά τις Κυριακές και ημέρες αργίες, και συνεπώς εκτάκτως λειτουργούν κατά τις ανωτέρω εορτές, δικαιούνται να λάβουν τον συνηθισμένο ημερήσιο μισθό τους, δηλαδή το 1/25 του καταβαλλόμενου μηνιαίου μισθού τους, αφού ο μισθός αυτός αντιστοιχεί μόνο στις εργάσιμες ημέρες του μήνα, και επιπλέον την προσαύξηση του 75%.
Αμειβόμενοι με ημερομίσθιο
Σε ό,τι αφορά τώρα τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο, κατά την παραπάνω ημέρα, θα πρέπει να καταβληθεί το ημερομίσθιο, ακόμη και εάν δεν εργαστούν, αφού η μη απασχόλησή τους επιβάλλεται από το νόμο και δεν βαρύνει αυτούς.
Στην περίπτωση βέβαια που απασχοληθούν, δικαιούνται να λάβουν το κανονικό (καταβαλλόμενο) ημερομίσθιό τους και επιπλέον την προσαύξηση 75%.
Στο σημείο αυτό να αναφερθεί ότι όσοι από τους ημερομισθίους δεν θα προσέλθουν να εργαστούν αδικαιολόγητα, αν και γνωρίζουν ότι η επιχείρηση νόμιμα θα λειτουργήσει, δεν δικαιούνται να λάβουν το ημερομίσθιό τους.
Μετάθεση αργίας
Τέλος, να αναφερθεί ότι σύμφωνα με το άρθρο 7 του Ν. 74/75 ο Υπουργός Απασχόλησης δικαιούται να μεταθέσει την αργία της Πρωτομαγιάς σε άλλη εργάσιμη ημέρα, στις περιπτώσεις που η 1η Μαΐου συμπέσει με ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας ή με την Κυριακή του Πάσχα.
(Κων/νος Πλαγάκος, Οικονομολόγος, Μέλος της Επιστημονικής Ομάδας της Epsilon Net)
- Νάπολι: Ο Δήμος έτοιμος να απονείμει την τιμητική υπηκοότητα σε Ντε Λαουρέντις
- Τον παγίδεψαν, τον καταδίκασαν, τον εκτέλεσαν – 70 χρόνια μετά, ο Τόμι Λι Γουόκερ αθωώθηκε – «Νέγρος-τέρας»
- Air France και KLM ακύρωσαν τις πτήσεις προς το Ισραήλ και ΗΑΕ για το Σαββατοκύριακο
- Βενετία: Εννέα υπνοδωμάτια, επτά πρόωροι θάνατοι – Μπορεί το «καταραμένο» παλάτι να προσελκύσει αγοραστή;
- «Οι νέοι θα πληγούν περισσότερο από το τσουνάμι της τεχνητής νοημοσύνης» προειδοποιεί η επικεφαλής του ΔΝΤ
- Η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου δεσμεύεται να «περάσει» την εμπορική συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ, παρά τις αντιρρήσεις

