Νέα Υόρκη: Οι άνδρες και οι γυναίκες που πίνουν καφέ ίσως μειώνουν τις πιθανότητες να εκδηλώσουν καρκίνο του ήπατος, σύμφωνα με νέα ιταλική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο International Journal of Cancer.

Ωστόσο, το τσάι και ο καφές χωρίς καφεΐνη δεν έχουν τα ίδια προστατευτικά οφέλη, διευκρινίζουν ο Δρ Μαουρίτσιο Μοντέλα και οι συνεργάτες του στο Ογκολογικό Ινστιτούτο Fondazione Pascale της Νάπολης.

Το ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα, ένας τύπος καρκίνου του ήπατος που συχνά είναι αποτέλεσμα της κίρρωσης του ήπατος ή της λοίμωξης από ηπατίτιδα, έχει υψηλή θνησιμότητα και γίνεται όλο και συχνότερο στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Την ίδια ώρα η κατανάλωση καφέ έχει συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο κίρρωσης του ήπατος και χρόνια ηπατοπάθεια.

Δεδομένου ότι η κατανάλωση καφέ είναι υψηλή στις μεσογειακές χώρες και ειδικά την Ιταλία, οι ερευνητές θέλησαν να διερευνήσουν τη σχέση καφέ-καρκίνου του ήπατος σε δείγμα 185 πασχόντων από καρκίνο του ήπατος και 412 άτομα ελέγχου.

Τα άτομα που έπιναν τουλάχιστον 28 φλιτζάνια καφέ την εβδομάδα είχαν 60% χαμηλότερο κίνδυνο ηπατοκυτταρικού καρκινώματος συγκριτικά με τα άτομα που έπιναν λιγότερο από 14 φλιτζάνια την εβδομάδα.

Επίσης τα άτομα που δεν έπιναν καθόλου καφέ είχαν διπλάσιο κίνδυνο καρκίνου συγκριτικά με τα άτομα λιγότερο από 14 φλιτζάνια εβδομαδιαίως.

Η σχέση παρατηρήθηκε μεταξύ όλων των επιπέδων κατανάλωσης αλκοόλ και μεταξύ των πασχόντων από ηπατίτιδα. Ωστόσο, ούτε το τσάι, ούτε ο καφές χωρίς καφεΐνη συσχετίστηκαν με σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο ηπατοκυτταρικού καρκινώματος.

Ο καφές περιέχει έναν μεγάλο αριθμό αντιοξειδωτικών ουσιών, καθώς και άλλα συστατικά που ίσως προφυλάσσουν το ήπαρ από την βλάβη που προκαλεί το αλκοόλ.

health.in.gr