27

Στο «κόκκινο» μισθωτοί και συνταξιούχοι που έχουν εισοδήματα και από άλλες πηγές, καθώς η πιθανότητα να ξεπεράσουν το νέο αυξημένο αφορολόγητο των 12.000 ευρώ είναι μεγάλη.

Σύμφωνα με διευκρινιστική εγκύκλιο για τον τελευταίο φορολογικό νόμο του υπουργείου Oικονομικών, αν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι εκτός από τα εισοδήματα από συντάξεις, από ακίνητα και από γεωργικές επιχειρήσεις δηλώνουν εισοδήματα και από άλλες πηγές (κινητές αξίες, ελευθέρια επαγγέλματα κ.τλ.), τότε θα φορολογηθούν με την κλίμακα των μη μισθωτών-επαγγελματιών, εφόσον βέβαια το εισόδημά τους από μισθωτές υπηρεσίες είναι κατώτερο από το 50% του συνολικού εισοδήματός τους.

Δηλαδή το αφορολόγητό τους πέφτει σε 10.500 ευρώ από 12.000 ευρώ.

Όπως επισημαίνει «Το Βήμα», στην περίπτωση που το εισόδημα της μισθωτής εργασίας υπερβαίνει το 50% των συνολικών εισοδημάτων, τότε θα φορολογηθούν με το αυξημένο αφορολόγητο των 12.000 ευρώ (2007) και την κλίμακα των μισθωτών-συνταξιούχων.

Στις 12.000 ευρώ αυξήθηκε το αφορολόγητο όριο από 1.1.2007 για τους μισθωτούς και συνταξιούχους, ενώ για τους μη μισθωτούς (ελεύθερους επαγγελματίες, εμπόρους, αγρότες, εισοδηματίες) ανεβαίνει από 9.500 ευρώ σε 10.500 ευρώ.

Επίσης, διευρύνεται το κλιμάκιο εφαρμογής του κεντρικού φορολογικού συντελεστή 30% μέχρι εισόδημα 30.000 ευρώ (έναντι 23.000 ευρώ σήμερα) και με περαιτέρω σταδιακή μείωση αυτού σε 29% για το 2007, 27% για το 2008 και 25% για το 2009.

Παράλληλα, η κυβέρνηση προχωρεί στη σταδιακή μείωση του συντελεστή 40% για το τμήμα του εισοδήματος από 30.000 έως 75.000 ευρώ, σε 39%, 37% και 35% για τα έτη 2007, 2008 και 2009 αντίστοιχα, ενώ διατηρεί τον συντελεστή 40% για τα εισοδήματα άνω των 75.000 ευρώ.

Ακόμη καταργούνται, πρώτον, η έκπτωση 1,5% κατά την εφάπαξ καταβολή του οφειλόμενου φόρου και των λοιπών συμβεβαιούμενων οφειλών με βάση την εμπρόθεσμη δήλωση και, δεύτερον, η έκπτωση 1,5% κατά την εφάπαξ καταβολή του οφειλόμενου φόρου που προκύπτει με βάση την τροποποιητική δήλωση, συνεπακόλουθο της μείωσης με βάση την αρχική δήλωση.

Στην εγκύκλιο αναφέρονται επίσης τα εξής:

1) Η πρόσθετη έκπτωση φόρου 60 ευρώ ανά παιδί (κοινό ή από προηγούμενο γάμο) παρέχεται ακόμη και αν μόνο η σύζυγος (για δικό της παιδί από προηγούμενο γάμο έχει η ίδια την έκπτωση) εργάζεται στην παραμεθόριο. Η έκπτωση ισχύει ακόμη και όταν ο σύζυγος δεν έχει παιδιά, αλλά η σύζυγος έχει παιδιά από προηγούμενο γάμο.

2) Με 25% γίνεται η παρακράτηση φόρου εισοδήματος σε αμοιβές που εισπράττουν το 2007 τα μέλη ΔΣ των Ανωνύμων Εταιρειών.

3) Καταργείται η παρακράτηση 10% στα επιδόματα της πολύτεκνης μητέρας.

4) Με μειωμένο κατά το ήμισυ συντελεστή, 3% από 6%, φορολογούνται οι αμοιβές αξιωματικών και με 1% από 3% αυτές του κατώτερου πληρώματος.

5) Μειώνεται σε 5% από 15% ο συντελεστής αυτοτελούς φορολόγησης επιδομάτων επικίνδυνης εργασίας (πτητικό, καταδυτικό, ναρκαλιείας κ.τλ.) που καταβάλλεται σε Ενοπλες Δυνάμεις, Σώματα Ασφαλείας, Πυροσβεστική Υπηρεσία και Λιμενικό.

6) Με τις νέες διατάξεις αυξάνεται από 90 ευρώ σε 250 ευρώ το ποσό της οφειλής που πρέπει να καταβληθεί τον μεθεπόμενο μήνα από αυτόν της βεβαίωσης με βάση την αρχική δήλωση φορολογίας εισοδήματος και για τους δύο συζύγους αθροιστικά.

7) Διευρύνονται οι εκπτώσεις δαπανών που είναι συνδεδεμένες με το αφορολόγητο όριο και το ποσό της δαπάνης επί της οποίας υπολογίζεται η μείωση δεν μπορεί να υπερβεί το 10% του αφορολογήτου που ισχύει για μισθωτό χωρίς παιδιά, δηλαδή τα 1.200 ευρώ.

Έτσι, το ανώτατο ποσό ασφαλίστρων που αφαιρείται από το φορολογητέο εισόδημα αυξάνεται στα 1.200 ευρώ (από 1.100), ενώ αυξάνεται σε 240 ευρώ (από 220) το ανώτατο όριο μείωσης φόρου για φορολογουμένους που έχουν ενοίκια (κύριας κατοικίας ή φοιτητών) και δίδακτρα σε φροντιστήρια ή ιδιαίτερα μαθήματα.

8) Το Δημόσιο διατηρεί το δικαίωμα έκδοσης και κοινοποίησης φύλλου ελέγχου και όταν δεν έχει εκδοθεί αρχικό φύλλο ελέγχου ή τα συμπληρωματικά περιέλθουν σε γνώση φορολογικής αρχής μετά την πάροδο της προβλεπόμενης αρχικά παραγραφής. Το νέο φύλλο ελέγχου αφορά μόνο φορολογητέα ύλη που προκύπτει από συμπληρωματικά στοιχεία.

9) Για τους μουσικούς της Κρατικής Oρχήστρας Αθηνών, Θεσσαλονίκης και της Oρχήστρας Λυρικής Σκηνής υπάρχει πρόβλεψη να μη θεωρείται εισόδημα και να μην υπάγεται σε φόρο το ποσό του ειδικού επιδόματος μουσικού οργάνου που ανήκει στην ιδιοκτησία τους και το οποίο τούς χορηγείται για την κάλυψη της αγοράς, συντήρησης και επισκευής του οργάνου.

10) Αυξάνεται σε 2.400 ευρώ (από 1.900) η φοροαπαλλαγή χωρίς δικαιολογητικά για ανάπηρους (με αναπηρία 67% και πάνω) αξιωματικούς, θύματα πολέμου, τυφλούς, νεφροπαθείς, με μεσογειακή αναιμία.

11) Αυξάνεται σε 700 ευρώ (από 500) το ανώτατο όριο έκπτωσης από το εισόδημα δαπανών (20% αυτών) αγοράς και εγκατάστασης συσκευών φυσικού αερίου.

12) Διπλασιάζεται, στα 200 τ.μ., η απαλλασσόμενη από τεκμήριο διαβίωσης επιφάνεια κύριας κατοικίας που παραχωρούν οι γονείς στα παιδιά τους και το αντίστροφο.

13) Το 2007 ξεκινάει ο δειγματοληπτικός έλεγχος επιχειρήσεων με τζίρο έως 300.000 ευρώ και επαγγελματιών με αμοιβές έως 150.000 ευρώ που αυτοπεραίωσαν τις προηγούμενες χρήσεις.

14) Παρατείνεται έως και τη χρήση του 2008 η φορολόγηση των οδηγών ταξί και λεωφορείων ΚΤΕΛ είτε με τεκμαρτό εισόδημα είτε με τα κέρδη βάσει βιβλίων και στοιχείων του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ