27

Την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας, Ρωσίας και Βουλγαρίας για την κατασκευή του αγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη καλωσόρισε την Πέμπτη, από τις Βρυξέλλες, ο αρμόδιος επίτροπος για θέματα Ενέργειας, Αντρίς Πίμπαλγκς.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, ο αγωγός θα αποσυμφορήσει τη θαλάσσια κίνηση για τη μεταφορά πετρελαίου στα στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων.

«Μπροστά στον κίνδυνο ενός ναυτικού ατυχήματος και σε μια μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή που μπορεί να προκαλέσει η διαρροή πετρελαίου στη θάλασσα, οι διεθνείς ανησυχίες σχετικά με τη μεταφορά πετρελαίου αυξάνονται συνεχώς. Δεδομένης της αυξανόμενης θαλάσσιας κίνησης στην κλειστή περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και τις αυξανόμενες ποσότητες εξαγωγής πετρελαίου από την περιοχή, είναι υψίστης σημασίας, να δοθεί προτεραιότητα στην εναλλακτική λύση μεταφοράς πετρελαίου μέσω αγωγών» είπε.

Η Επιτροπή, στην ανακοίνωσή της, χαρακτηρίζει την κατασκευή του αγωγού «σχέδιο πανευρωπαϊκού ενδιαφέροντος», στο πλαίσιο του κοινοτικού προγράμματος INOGATΕ, το οποίο προσδιορίζει τις στρατηγικές οδούς για τη μεταφορά υδρογονανθράκων.

Τέλος, σημειώνεται ότι ο αγωγός θα έχει μήκος 280 χλμ και ετήσια δυναμικότητα μεταφοράς αργού πετρελαίου αρχικά 35 εκατομμυρίων τόνων και αργότερα 50 εκατομμυρίων, μετά την έναρξη λειτουργίας του το 2009-2010.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ