Επίδειξη πυγμής από το Ιράν στην 28η επέτειο της Ισλαμικής Επανάστασης
Σε επίδειξη πυγμής για το δικαίωμα του Ιράν στην πυρηνική ενέργεια μετετράπησαν μαζικές διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα για την 28η επέτειο της Ισλαμικής Επανάστασης. Ο Μ.Αχμαντινετζάντ επιτέθηκε στη Δύση και διεμήνυσε πως το πυρηνικό πρόγραμμα δεν διακόπτεται.
53
Σε επίδειξη πυγμής για το δικαίωμα του Ιράν στην πυρηνική ενέργεια μετετράπησαν μαζικές διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα για την 28η επέτειο της Ισλαμικής Επανάστασης. Ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ επιτέθηκε στη Δύση και διεμήνυσε πως το πυρηνικό πρόγραμμα δεν διακόπτεται.
Στη διάρκεια μεγάλης συγκέντρωσης στην Τεχεράνη ο Ιρανός πρόεδρος τόνισε πως το Ιράν είναι «έτοιμο» να διαπραγματευτεί για το πυρηνικό πρόγραμμά του και πως επιθυμεί να παραμείνει εντός των διεθνών κανόνων, απέκλεισε όμως το ενδεχόμενο να διακόψει τις δραστηριότητες εμπλουτισμού ουρανίου.
«Είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευτούμε, αλλά με δίκαιους και ισότιμους όρους» επισήμανε και πρόσθεσε: «Με βάση το νόμο, έχουμε το δικαίωμα να έχουμε τον πλήρη κύκλο του (πυρηνικού) καυσίμου».
«Το ιρανικό έθνος ενδιαφέρεται να συνεχίσει τις πυρηνικές δραστηριότητές του μέσα στο πλαίσιο των κανόνων και των συνθηκών της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας» ξεκαθάρισε ο Αχμαντινετζάντ.
Σημείωσε πως θα ήταν ταπείνωση για το Ιράν να εγκαταλείψει το πυρηνικό πρόγραμμά του και υποστήριξε πως οι κυρώσεις δεν θα βλάψουν τη χώρα.
Παράλληλα, επιτέθηκε στη Δύση κατηγορώντας την για «ψεύτικες προτάσεις» -καλεί σε συζητήσεις και έπειτα θέτει ως προαπαιτούμενο την αναστολή της διαδικασίας του εμπλουτισμού ουρανίου εκ μέρους του Ιράν.
Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής των διαπραγματευτών για τον ιρανικό πυρηνικό φάκελο Αλί Λαριτζανί δήλωσε πως η Τεχεράνη ενημέρωσε, μέσω επιστολής, τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ότι είναι διατεθειμένη να ξαναρχίσει τις διαπραγματεύσεις, προκειμένου να διευθετηθεί η διένεξη για τα πυρηνικά και να μην επιδεινωθεί η κατάσταση στην περιοχή.
Στην επιστολή του προς τον επικεφαλής της ΙΑΕΑ Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι, ο Λαριτζανί αναφέρει πως όλα τα ζητήματα μπορούν να διευθετηθούν εντός τριών εβδομάδων.
«Έχω γράψει στον κ. Ελ Μπαραντέι για να του πω πως είμαστε έτοιμοι εντός τριών εβδομάδων να βρούμε τον τρόπο για να διευθετηθούν όλα τα σημαντικά ζητήματα» ανακοίνωσε ο Αλί Λαριτζανί, στη διάρκεια της διάσκεψης στο Μόναχο για την παγκόσμια ασφάλεια.
Πάντως, ο επικεφαλής της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της ΕΕ Χαβιέρ Σολάνα, ο οποίος συναντήθηκε με τον Αλί Λαριτζανί την Κυριακή δήλωσε πως δεν πέτυχε κάποια συμφωνία επί του θέματος των πυρηνικών του Ιράν. «Η συνάντηση ήταν σε καλό κλίμα και δεν διήρκεσε πολύ» σημείωσε, ενώ πρόσθεσε πως οι προσπάθειες θα συνεχιστούν.
Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή η ΙΑΕΑ αποφάσισε την αναστολή περίπου του 50% των προγραμμάτων παροχής τεχνικής βοήθειας προς το Ιράν, στο πλαίσιο των διεθνών κυρώσεων του ΟΗΕ.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό
- Ο Τραμπ κλείνει το Κέντρο Κένεντι στην Ουάσιγκτον για διετή ανακαίνιση
- Λίβανος: Νέες επιδρομές του Ισραήλ με 1 νεκρό και 7 τραυματίες, ανάμεσά τους 2 παιδιά
- Κολομβία: Πεθαίνει από πνιγμό ο υπ’ αριθμόν 2 του μεγαλύτερου καρτέλ ναρκωτικών
- Τουρκία: Ταξιδεύουν στην Αλεξανδρούπολη για να αγοράσουν τρόφιμα – Αποκλειστικές εκδρομές μόνο για βοδινό κιμά
- Στα «ΝΕΑ» της Δευτέρας: Εξπρές αλλαγή χρήσης γραφείων σε κατοικίες
- Έκκληση του Πάπα Λέων σε ΗΠΑ – Κούβα για ειλικρινή και αποτελεσματικό διάλογο
