27

Φορολογική ασυλία για ακόμη μία διετία στους ιδιοκτήτες ταξί και φορτηγών παρέχει το υπουργείο Oικονομικών, καθώς τους δίνει τη δυνατότητα να φορολογούνται τεκμαρτά, δηλαδή να μην τηρούν βιβλία και στοιχεία και να πληρώνουν κατ αποκοπήν ΦΠΑ.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει «Το Βήμα», κατ αποκοπήν ΦΠΑ που κυμαίνεται από 340 ευρώ ως 600 ευρώ θα αποδώσουν το 2007 και το 2008 οι εκμεταλλευτές επιβατικών δημοσίας χρήσεως αυτοκινήτων (ταξί) που είναι κάτοχοι μέχρι και δύο ακέραιων αδειών(συνολικό ποσοστό εκμετάλλευσης έως 200%), ενώ απαλλάσσονται από την τήρηση βιβλίων εσόδων-εξόδων, χωρίς ωστόσο να καταργείται η υποχρέωση να εκδίδονται αποδείξεις μέσω των ειδικών συσκευών.

Αυτό αναφέρεται σε απόφαση του υπουργού Oικονομικών Αντώνη Μπέζα που δόθηκε την Πέμπτη στη δημοσιότητα. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα εν λόγω ποσά ΦΠΑ παρέμειναν στα ίδια επίπεδα με αυτά που ίσχυσαν για τα έτη 2005 και 2006.

Ειδικότερα, για κάθε ταξί που έχει έδρα στην περιοχή Αθηνών-Πειραιώς-Περιχώρων και στους δήμους και στις κοινότητες που περιλαμβάνονται στην εκάστοτε ενιαία διοικητική μονάδα της πόλης της Θεσσαλονίκης θα πρέπει να καταβληθούν 600 ευρώ.

Για αυτοκίνητα που έχουν την έδρα τους σε περιοχές δήμων με πληθυσμό από 200.001 κατοίκους και άνω το ποσό που πρέπει να καταβληθεί είναι 520 ευρώ, για αυτοκίνητα που έχουν την έδρα τους σε περιοχές δήμων με πληθυσμό από 50.001 ως 200.000 κατοίκους το ποσό ανέρχεται σε 490 ευρώ, για αυτοκίνητα που έχουν την έδρα τους σε περιοχές δήμων με πληθυσμό από 5.001 ως 50.000 κατοίκους, 450 ευρώ και για ταξί που έχουν την έδρα τους σε περιοχές κοινοτήτων με πληθυσμό από 5.000 κατοίκους και κάτω το ποσό που πρέπει να καταβάλει ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου είναι 340 ευρώ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ