«Παράθυρο» για κάλυψη από τα Ταμεία του εμβολίου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας
«Παράθυρο» για κάλυψη από τα ασφαλιστικά ταμεία με την ένταξη του εμβολίου κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας στο πρόγραμμα εθνικού εμβολιασμού, άφησαν το Σάββατο ο υφυπουργός Υγείας Γ.Κωνσταντόπουλος και ο υφυπουργός Απασχόλησης Γ.Γιακουμάτος.
27
«Παράθυρο» για κάλυψη από τα ασφαλιστικά ταμεία με την ένταξη του εμβολίου κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας στο πρόγραμμα εθνικού εμβολιασμού, άφησαν το Σάββατο ο υφυπουργός Υγείας Γ.Κωνσταντόπουλος και ο υφυπουργός Απασχόλησης Γ.Γιακουμάτος.
Οι κ.κ. Κωνσταντόπουλος και Γιακουμάτος χαρακτήρισαν το εμβόλιο ως επανάσταση στο χώρο της Υγείας αλλά και ως μεγάλη ανακάλυψη, που θα σώσει ανθρώπινες ζωές. Τόνισαν δε ότι η κυβέρνηση, όταν πρόκειται για την υγεία, δεν υπολογίζει το κόστος.
Το Σάββατο, μετά τη συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολισμού που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο επιστημονικής διημερίδας με θέμα «HPV-Εμβόλιο: από την έρευνα στην εφαρμογή» που διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Κωνσταντόπουλος δήλωσε πως κατά τη συνεδρίαση τέθηκαν πολλά κρίσιμα ερωτήματα για την καταλληλότερη ηλικία εμβολιασμού, για τη διάρκεια ανοσοπροστασίας και για το αν θα εξαιρεθούν ηλικιακές γκάμες και ποιες θα είναι αυτές.
«Υπάρχουν πάρα πολλά ερωτήματα», είπε, «τα οποία πρέπει να απαντηθούν. Είναι μια επανάσταση στο χώρο της Υγείας, στο χώρο της προληπτικής ιατρικής, ένα εμβόλιο κατά του καρκίνου, το οποίο προκάλεσε το ενδιαφέρον από την πρώτη στιγμή και του υπουργείου μας και όλου του κόσμου. Γι αυτό παρακολουθούμε από κοντά κάθε εξέλιξη και φυσικά στόχος μας είναι αυτό να γίνει κτήμα κάθε Ελληνίδας. Το οφείλουμε, το χρωστάμε. Μην ξεχνάτε ότι έχουμε περίπου 500 περιστατικά καρκίνου του τραχήλου της μήτρας στη χώρα μας ετησίως και φυσικά αυτό το εμβόλιο γεννά πάρα πολλές προσδοκίες».
Ο κ. Κωνσταντόπουλος επικαλέσθηκε και δηλώσεις καθηγητών της γυναικολογίας, οι οποίοι, όπως είπε, ανέφεραν ότι «είναι μεγάλη ανακάλυψη, την οποία αντιμετωπίζουμε, όμως, με συγκρατημένη αισιοδοξία», καθώς και ότι «παρακολουθούμε ό,τι γίνεται στις άλλες χώρες αλλά βλέπουμε και τα επιδημιολογικά στοιχεία στη χώρα μας.
«Αυτό το εμβόλιο που κυκλοφορεί καλύπτει τους ογκογόνους υπότυπους 16 και 18 και δυο άλλους υπότυπους. Στη χώρα μας, ένας ογκογόνος υπότυπος, που πλήττει τη Βόρεια Ελλάδα, είναι ο 31, ο οποίος δεν καλύπτεται από το συγκεκριμένο εμβόλιο. Επομένως, υπάρχουν και επιμέρους θέματα, όπως είναι τα επιδημιολογικά στοιχεία, τα οποία είναι διαφορετικά σε κάθε χώρα» ανέφερε.
Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντόπουλο, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έχει να απαντήσει σε πολλά κρίσιμα ερωτήματα. «Πολλά από αυτά έχουν τεθεί στη σημερινή διημερίδα και τα θέσαμε κι εμείς και βλέπουμε αυτό το θέμα από κάθε οπτική γωνία. Πάνω απ όλα, όμως, βλέπουμε θετικά θετικότατα αυτό το εμβόλιο. Θέλουμε το συντομότερο δυνατό, αν είναι δυνατό μέσα σε λίγες εβδομάδες, να έχουμε απαντήσεις σ’ όλα τα ερωτήματα που έχουν τεθεί» σημείωσε ο υφυπουργός.
Πολύ μεγάλη ανακάλυψη, η οποία θα σώσει ανθρώπινες ζωές, χαρακτήρισε το εμβόλιο ο κ. Γιακουμάτος και συμπλήρωσε ότι δεν μπορεί κάποιος να συζητάει για οικονομικά όταν πρόκειται για το πολυτιμότερο αγαθό που είναι η υγεία και η ζωή του ανθρώπου.
«Αυτό που χρειάζεται η κυβέρνηση», συνέχισε ο υφυπουργός, «είναι επιστημονική διερεύνηση και διευκρινήσεις σε ορισμένα ερωτήματα, τα οποία θα απαντηθούν από τους επιστήμονες. Η Ελλάδα θα είναι πρωτοπόρα στα μέτρα και στη χρήση του εμβολίου. Δεν θα υστερήσουμε από τις άλλες χώρες ούτε στιγμή. Η κυβέρνηση δε θα σκεφτεί καθόλου του κόστος. Το μόνο που θα σκεφτεί είναι την καλύτερη χρήση και την πλήρη εφαρμογή, ώστε να προστατέψει τη ζωή».
Παράλληλα, ο κ. Γιακουμάτος εξέφρασε την ανησυχία του, μήπως λόγω του εμβολίου οι γυναίκες εφησυχάσουν και σταματήσουν να κάνουν το τεστ Παπανικολάου. Είναι, άλλωστε, χαρακτηριστικό ότι αυτό το τεστ στη χώρα μας κάνει μόνο το 10% με 15% των γυναικών.
Σύμφωνα με τον υφυπουργό, το εμβόλιο κατά του τραχήλου της μήτρας προστατεύει σε ποσοστό 70-75%, δεν απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες και οι γυναίκες θα πρέπει να συνεχίσουν να κάνουν το τεστ Παπανικολάου.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- LIVE: Παναθηναϊκός – Ρόμα
- Εγκώμια της Marca για Μεντιλίμπαρ: «Αυτό που πετυχαίνει με τον Ολυμπιακό είναι συγκλονιστικό»
- Πώς απατεώνες στέλνουν spam από νόμιμες διευθύνσεις της OpenAI – Τι να προσέξετε
- Το πανό των οπαδών του ΠΑΟΚ στο γήπεδο της Λιόν: «Καλό παράδεισο αδέρφια» (pics)
- Ο αληθινός Dexter: Ο serial killer που δολοφόνησε περισσότερους από 100 ανθρώπους – «Όλοι τους όμως το άξιζαν»
- Πηγές ΠΑΣΟΚ για ΟΠΕΚΕΠΕ: Το αφήγημα της κυβέρνησης καταρρέει με κρότο, ακόμα και από τα ίδια τα στελέχη της ΝΔ
