Νέα Υόρκη: Η κατανάλωση κόκκινου κρέατος και άλλων τροφών, πλούσιων σε «αίμη» σιδήρου όπως το ήπαρ του κοτόπουλου, τα μύδια και τα στρείδια, φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου στους διαβητικούς, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Diabetes Care.

Ο Δρ Λου Κι της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ έθεσε υπό ιατρική παρακολούθηση 6.161 γυναίκες που συμμετείχαν στη μελέτη Nurses Health Study και που είχαν διαγνωστεί με διαβήτη τύπου ΙΙ. Κατά τη διάρκεια της μελέτης από το 1980 μέχρι και το 2000 καταγράφηκαν 550 νέες περιπτώσεις καρδιακής νόσου.

Αφού συνυπολογίστηκαν η ηλικία και το σωματικό βάρος, τόσο η αυξημένη πρόσληψη αίμης σιδήρου όσο και κόκκινου κρέατος αύξαναν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου. Ειδικότερα, οι γυναίκες που κατανάλωναν τις υψηλότερες ποσότητες αίμης σιδήρου είχαν 50% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρδιακή νόσο συγκριτικά με τις γυναίκες με την χαμηλότερη πρόσληψη. Ο κίνδυνος ήταν μεγαλύτερος για τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Ο ερευνητής τονίζει ότι λόγω του σχεδιασμού της μελέτης, τα αποτελέσματα δεν αποδεικνύουν ότι η υψηλή πρόσληψη αίμης προκαλεί καρδιακή νόσο, αλλά ότι σχετίζεται μόνο με την πάθηση.

health.in.gr