Πώς θα λειτουργήσουν τα γκισέ των τραπεζών απογεύματα και Σάββατα
Το πρώτο βήμα για την απελευθέρωση του ωραρίου των τραπεζικών καταστημάτων έγινε με τη συμφωνία τραπεζιτών και OΤOΕ για τη λειτουργία ενός μικρού μέρους του δικτύου των πιστωτικών ιδρυμάτων τα απογεύματα και τα Σάββατα.
27
Το πρώτο βήμα για την απελευθέρωση του ωραρίου των τραπεζικών καταστημάτων έγινε με τη συμφωνία που επετεύχθη την περασμένη εβδομάδα μεταξύ τραπεζιτών και OΤOΕ για τη λειτουργία ενός μικρού μέρους του δικτύου των πιστωτικών ιδρυμάτων τα απογεύματα και τα Σάββατα.
Τα επιτελεία των τραπεζών αμέσως μετά τις γιορτές θα ξεκινήσουν έρευνες ανάλυσης κόστους-ωφελειών για να εντοπιστούν τα σημεία στα οποία υπάρχουν πραγματικά ανάγκες επέκτασης του ωραρίου των καταστημάτων.
Σήμερα, μόνο η Eurobank διατηρεί ανοιχτά δύο καταστήματά της σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, εντός δύο μεγάλων εμπορικών κέντρων, τα απογεύματα και τα Σάββατα, έπειτα από επιχειρησιακή σύμβαση που υπεγράφη μεταξύ της διοίκησης της τράπεζας και του σωματείου των εργαζομένων της τον περασμένο Ιανουάριο, γεγονός που είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις της OΤOΕ και της ΓΣΕΕ.
Όπως εποσημαίνει «Το Βήμα», αν και δεν έχουν ακόμη ληφθεί από καμία τράπεζα αποφάσεις για το ποια καταστήματα θα παραμένουν ανοιχτά, υπάρχουν ορισμένες σκέψεις, οι οποίες βασίζονται στην εμπειρία κυρίως των διευθυντών των υποκαταστημάτων, οι οποίοι μπορούν σε πρώτη φάση να εκτιμήσουν αν υπάρχει λόγος παράτασης των ωρών λειτουργίας των μονάδων τους.
Πρόκειται για καταστήματα που βρίσκονται στους κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας και άλλων μεγάλων πόλεων της χώρας, όπου η κίνηση παραμένει υψηλή τις απογευματινές ώρες, λόγω της λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων. Αλλωστε η επέκταση του ωραρίου των συγκεκριμένων καταστημάτων είναι επιθυμητή και από τον εμπορικό κόσμο, καθώς θα διευκολύνει τις συναλλαγές τους με τις τράπεζες.
Ενδιαφέρον αναμένεται να υπάρξει ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες σε τουριστικά θέρετρα, κυρίως σε νησιά, όπου ο κόσμος κυκλοφορεί περισσότερο τα απογεύματα παρά τα πρωινά. Πιθανότητα επέκτασης του ωραρίου υπάρχει και για τα τραπεζικά καταστήματα που βρίσκονται στα δύο μεγάλα αεροδρόμια της χώρας «Ελευθέριος Βενιζέλος» και «Μακεδονία».
Στις υπόλοιπες χώρες-μέλη της ΕΕ των «15», όπου υπάρχει δυνατότητα λειτουργίας τραπεζικών καταστημάτων και τα Σάββατα, αυτό αφορά σε συγκεκριμένο αριθμό καταστημάτων. Μεταξύ 12 χωρών για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, στις μισές (Αυστρία, Γερμανία, Δανία, Σουηδία, Φινλανδία, Πορτογαλία) τα καταστήματα παραμένουν κλειστά.
Στις υπόλοιπες χώρες, τα καταστήματα παραμένουν ανοιχτά το πολύ ως τις 5 το απόγευμα τα Σάββατα, ενώ τις καθημερινές οι εργαζόμενοι αποχωρούν από την εργασία τους το αργότερο στις 6 μ.μ.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Βίντεο ντοκουμέντο από την αιματηρή συμπλοκή στη Λάρνακα – Άφαντοι οι δράστες
- Συρία: Ο Μακρόν και ο πρόεδρος του ιρακινού Κουρδιστάν ζητούν άμεση αποκλιμάκωση και μόνιμη κατάπαυση πυρός
- «Έχω παραιτηθεί», απαντά ο Ανεστίδης για τη «διαγραφή» από τη ΝΔ – Καταδικάζει τη μετάδοση των υβριστικών δηλώσεων η ΠΟΕΣΥ
- Αλόκα, ο προσκυνητής Λουκάνικος – «Φύλακας άγγελος» των Βουδιστών μοναχών για τη συμπόνια
- Άρης Betsson – Περιστέρι Betsson 93-75: Στο «Final-8» του Κυπέλλου οι «κίτρινοι», με 14/29 τρίποντα! (vid)
- Βενεζουέλα: Οι ΗΠΑ μιλούσαν με υπουργό του Μαδούρο μήνες πριν από την επιδρομή στο Καράκας
