51

Η Αυστρία απελαύνει και απαγορεύει την είσοδο στο έδαφός της στον Βρετανό ιστορικό Ντέιβιντ Ίρβινγκ, ο οποίος αποφυλακίζεται μετά τη μείωση της ποινής που του είχε επιβληθεί πρωτοδίκως για άρνηση του Ολοκαυτώματος σε διαλέξεις που είχε δώσει στη Βιέννη πριν από 17 χρόνια.

Εκπρόσωπος της αυστριακής υπηρεσίας μετανάστευσης ανακοίνωσε πως θα εκδοθεί κατά του Ίρβινγκ απαγόρευση παραμονής και δεν θα έχει πλέον καμία δυνατότητα εισόδου στο αυστριακό έδαφος, μεταδίδει το AFP. Μετά την κοινοποίηση της δικαστικής απόφασης, την Τετάρτη, δεν ήταν σαφές ποια διαδικασία θα ακολουθηθεί μετά την αποφυλάκιση.

Το αυστριακό Εφετείο -όπου είχε προσφύγει τόσο ο Ίρβινγκ για μείωση της ποινής, όσο και ο εισαγγελέας για αυστηρότερη ετυμηγορία- μείωσε τελικά από τρία σε ένα χρόνο την ποινή φυλάκισης που είχε επιβληθεί στον Βρετανό ιστορικό το 2004 για άρνηση του Ολοκαυτώματος.

Ο Ντέιβιντ Ίρβινγκ συνελήφθη το Νοέμβριο 2005 σε έλεγχο ρουτίνας σε αυστριακό αυτοκινητόδρομο βάσει εντάλματος που χρονολογείται από το 1989, τη χρονιά κατά την οποία υποστήριξε σε διαλέξεις και σε συνέντευξη Τύπου στη Βιέννη πως δεν υπήρχαν ποτέ οι θάλαμοι αερίου του Αουσβιτς -αν και αργότερα είπε πως έκανε λάθος.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ