Ο ρόλος της σεροτονίνης στη διαιώνιση της παιδικής κακοποίησης
Ουάσιγκτον: Μελέτη που διενεργήθηκε με επίκεντρο τον ρόλο της σεροτονίνης ρίχνει φως στο λόγο που τα θύματα παιδικής κακοποίησης ασκούν και τα ίδια στη συνέχεια βία σε άλλα άτομα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Behavioral Neuroscience.
Ουάσιγκτον: Μελέτη που διενεργήθηκε με επίκεντρο τον ρόλο της σεροτονίνης ρίχνει φως στο λόγο που τα θύματα παιδικής κακοποίησης ασκούν και τα ίδια στη συνέχεια βία σε άλλα άτομα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Behavioral Neuroscience.
Ο Δρ Ντάριο Μαεστριπιέρι του Πανεπιστημίου του Σικάγο μελέτησε τα επίπεδα της σεροτονίνης, χημικό συστατικό του εγκεφάλου που μεταδίδει ώσεις εντός του εγκεφάλου σε μαϊμούδες, και κατάφερε να εξάγει πολύτιμα συμπεράσματα για την κατανόηση της παιδικής κακοποίησης στους ανθρώπους λόγω των βιολογικών ομοιοτήτων που υφίστανται μεταξύ ανθρώπων και μαϊμούδων.
Όταν μαϊμούδες-βρέφη υπέστησαν μεγάλες ποσότητες κακοποίησης και απόρριψης από την μητέρα τους τον μήνα που ακολούθησε μετά τη γέννησή τους, ο εγκέφαλος τους παρήγαγε λιγότερη σεροτονίνη. Τα χαμηλά επίπεδα της σεροτονίνης σχετίζονται με το άγχος, την κατάθλιψη και την επιθετικότητα τόσο στις μαϊμούδες όσο και στους ανθρώπους.
Οι ερευνητές στη συνέχεια παρακολούθησαν τα πειραματόζωα από την γέννησή τους μέχρι και την ενηλικίωση. Διαπίστωσαν ότι οι θηλυκές μαϊμούδες που είχαν κακοποιηθεί από τις μητέρες τους και είχαν εξελιχθεί σε μητέρες που επίσης ασκούσαν βία είχαν περίπου 10% με 20% λιγότερη σεροτονίνη από τα θηλυκά που είχαν κακοποιηθεί ως βρέφη αλλά δεν είχαν εξελιχθεί σε γονείς που ασκούσαν βία.
Οι ειδικοί γνωρίζουν ότι η παιδική κακοποίηση αυξάνει την πιθανότητα ένα άτομο να εξελιχθεί σε γονέα που ασκεί βία και έχουν αποπειραθεί στο παρελθόν να βρουν την αιτία, για παράδειγμα επαναλαμβάνοντας συμπεριφορές που έχουν μαθευτεί στα πρώιμα στάδια της ζωής, ή εναλλακτικά, μακροπρόθεσμες αλλαγές σε εγκεφαλικές διαδικασίες που ελέγχουν τα συναισθήματα.
Ο Δρ Μαεστριπιέρι σημειώνει ότι αν η παρούσα μελέτη επιβεβαιώσει ότι οι ίδιες αλλαγές που παρατηρήθηκαν στα πειραματόζωα αναφορικά με την εγκεφαλική ανάπτυξη συμβαίνουν και στους ανθρώπους, τότε μπορεί να ανοίγει ο δρόμος για νέα φάρμακα.
Οι φαρμακευτικοί παράγοντες που αυξάνουν τα επίπεδα της σεροτονίνης μπορεί να μειώνουν τις πιθανότητες ένα κακοποιημένο παιδί να εξελιχθεί σε γονέα που ασκεί βία στα παιδιά του.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια των πειραμάτων οι επιστήμονες παρατηρούσαν τις μητέρες και σημείωναν την αρνητική συμπεριφορά τους προς τα βρέφη. Μάλιστα, άλλαξαν τα βρέφη λίγο μετά τη γέννηση και τα έδωσαν σε άλλες μητέρες ώστε να διασφαλίσουν ότι οι παρατηρούμενες αλλαγές δεν αντανακλούν αποκλειστικά γενετικές ομοιότητες μεταξύ μητέρων και βρεφών.
Τέλος, οι επιστήμονες δεν εξέτασαν την πατρική κακοποίηση διότι στο συγκεκριμένο είδος μαϊμούδων η φροντίδα του απογόνου γίνεται αποκλειστικά από τη μητέρα.
health.in.gr
- Τουρκία: Επτά νεκροί και 11 τραυματίες σε σύγκρουση λεωφορείου με φορτηγό
- «Kαταστροφική συμφωνία» η εξαγορά της Warner Bros. από το Netflix για την Τζέιν Φόντα
- Τροχαίο στο Παλαιό Φάληρο: Αυτοκίνητο τυλίχτηκε στις φλόγες έπειτα από σύγκρουση με άλλο όχημα
- Μπλόκα με χιλιάδες τρακτέρ σε όλη τη χώρα – Κλιμακώνουν οι αγρότες και πιέζουν την κυβέρνηση [Live χάρτης]
- Stoiximan GBL: «Μάχη» Ολυμπιακός – ΑΕΚ στο ΣΕΦ, υποδέχεται τον Πανιώνιο ο Παναθηναϊκός
- Αυτά είναι τα 8 σημεία στην Αττική που μπαίνουν οι «έξυπνες» κάμερες ως τέλος του έτους
