Αυξάνεται το ειδικό βάρος του τουρισμού στην ελληνική οικονομία
Tην τελευταία δεκαετία οι τουριστικές εισπράξεις στην χώρα μας αυξήθηκαν κατά 134,4% περίπου, τη στιγμή που την ίδια περίοδο η οικονομική δραστηριότητα αυξήθηκε κατά 44%, καταδεικνύοντας το διαρκώς αυξανόμενο ειδικό βάρος του τουρισμού στην οικονομία.
27
Tην τελευταία δεκαετία οι τουριστικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 134,4% περίπου, ενώ η οικονομική δραστηριότητα αυξήθηκε κατά 44%, γεγονός που καταδεικνύει το διαρκώς αυξανόμενο ειδικό βάρος του τουρισμού στην οικονομία, σύμφωνα με μελέτη του οικονομικού συμβούλου της τράπεζας Eurobank Γκίκα Χαρδούβελη, που δημοσιεύεται στο τελευταίο τεύχος της έκδοσης «Οικονομία και αγορές».
Σε άρθρο του οικονομικού αναλυτή Θεοδοσίου Σαμπανιώτη αναφέρεται ότι η Ελλάδα είναι πλέον ώριμος τουριστικός προορισμός, αντιμετωπίζει όμως εντεινόμενο ανταγωνισμό από αναδυόμενους μεσογειακούς προορισμούς, ιδιαίτερα σε επίπεδο τιμών. Το μερίδιο αγοράς της Ελλάδας στις αφίξεις τουριστών έχει μειωθεί τα τελευταία δύο χρόνια, από 1,9% το 2003 σε 1,6% το 2005, ενώ το μερίδιο αγοράς στις εισπράξεις από τον εισερχόμενο τουρισμό έχει παραμείνει σταθερό στο 2%.
Οι τουριστικές εισπράξεις ανά άφιξη στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί τα τελευταία δύο χρόνια, από 739 ευρώ το 2003 σε 862 ευρώ το 2005, τη στιγμή που στις υπόλοιπες χώρες δεν υπάρχει αντίστοιχη βελτίωση.
Ο συγγραφέας αναφέρει ότι το κέντρο βάρους του ελληνικού ξενοδοχειακού δυναμικού βρίσκεται σε μικρές και χαμηλής ποιότητας μονάδες και αλλάζει με βραδείς ρυθμούς. Το μέσο μέγεθος μιας ελληνικής ξενοδοχειακής μονάδας έχει αυξηθεί από τις 65 κλίνες ανά μονάδα το 1990 στις 75 το 2005, αλλά παραμένει μικρότερο από το μέσο μέγεθος των ανταγωνιστών. Ο ξενοδοχειακός κλάδος χαρακτηρίζεται από υπέρ-προσφορά και χαμηλό βαθμό χρήσης των κλινών.
Στην Ελλάδα αντιστοιχούν 6.169 ξενοδοχειακές κλίνες ανά 100 χιλιάδες κατοίκους, όταν στην Τουρκία το αντίστοιχο μέγεθος είναι περίπου δέκα φορές μικρότερο. Ο ετήσιος βαθμός χρήσης των κλινών αυτών έχει μειωθεί από το 21% το 2000 στο 16% το 2005 και είναι χαμηλότερος του ανταγωνισμού, ως αποτέλεσμα κυρίως της έντονης εποχικότητας του τουρισμού στην Ελλάδα.
Οι τουριστικές εισπράξεις ανά ξενοδοχειακή μονάδα και ανά κλίνη υστερούν σημαντικά έναντι του ανταγωνισμού, υπονομεύοντας τη δυνατότητα πραγματοποίησης των απαραίτητων επενδύσεων. Οι τουριστικές εισπράξεις που αντιστοιχούν σε μία ελληνική ξενοδοχειακή μονάδα το 2005, ήταν 1,22 εκατ. ευρώ και 16.200 ευρώ ανά κλίνη, όταν τα αντίστοιχα μεγέθη για την Κροατία ήταν 6,1 εκατ. ευρώ και 30.400 ευρώ.
Σε άρθρο του ο οικονομολόγος Κώστας Βορλόου αναφέρεται στην τουριστική δραστηριότητα των ελληνικών νοικοκυριών για την περίοδο Φεβ.2004 έως Ιαν.2005, με βάση τα δεδομένα της τελευταίας Έρευνας Οικονομικών Προϋπολογισμών της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας. Σύμφωνα με την ανάλυση των δεδομένων της ΕΣΥΕ, κατά τη διάρκεια του 2004, η κατανομή των νοικοκυριών ανάλογα με τον αριθμό των ταξιδιών άνω των τριών ημερών ήταν ως εξής: 54,8% κανένα, 28,5% ένα, 10,7% δύο, 3,7% τρία, 2,3% τέσσερα και άνω.
Σύμφωνα με τα δεδομένα της έρευνας επτά στα δέκα από τα νοικοκυριά που ταξιδεύουν, επιλέγουν για τουρισμό τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο, ενώ προτιμούν από όλους τους δυνατούς προορισμούς στην Ελλάδα, το νομό Αττικής, τις Κυκλάδες και τη Χαλκιδική. Τα περισσότερα νοικοκυριά διαμένουν σε συγγενείς ή φίλους και τα πιο εύπορα σε δική τους κατοικία.
Οι υψηλότερες τουριστικές δαπάνες κατά μέσο όρο πραγματοποιούνται στην Κρήτη, ενώ η Αττική, που αποτελεί και τον πιο συχνό προορισμό, αναδεικνύεται ως μια από τις λιγότερο δαπανηρές τουριστικές επιλογές, αφού τα περισσότερα νοικοκυριά (28%) διαμένουν εντός του νομού στη δευτερεύουσα ή εξοχική κατοικία τους. Από τους προορισμούς του εξωτερικού, οι λιγότερο δαπανηροί είναι αυτοί των γειτονικών χωρών των Βαλκανίων και οι περισσότερο δαπανηροί βρίσκονται στην αμερικανική ήπειρο και την Ιαπωνία.
Οι ετήσιες τουριστικές δαπάνες των ελληνικών νοικοκυριών στην Ελλάδα εκτιμάται ότι ανήλθαν το 2004 σε 1,549 δισ. ευρώ ή 1% περίπου του ΑΕΠ (σε τρέχουσες τιμές). Μαζί με τις δαπάνες εξωτερικού, οι συνολικές τουριστικές δαπάνες των νοικοκυριών της Ελλάδας ανέρχονται στο 1,3% του ΑΕΠ ή στο 2% της τελικής καταναλωτικής δαπάνης των νοικοκυριών.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- «Κανείς δεν επικοινώνησε με τη Λόρα» λέει η μητέρα της – Συνεχίζεται η αναζήτηση της 16χρονης
- Φοινικούντα: «Τη ζωή του φοβόταν» – Νέα στοιχεία για το διπλό φονικό
- Γαλλία: Το 84% των Γάλλων θεωρούν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είναι επικίνδυνος για την παγκόσμια ειρήνη
- Νταβός: Ο Θοδωρής Κυριακού στην ομιλία του προέδρου των ΗΠΑ – Οι προσκεκλημένοι από τη χώρα μας
- Γροιλανδία: Δόθηκαν στους κατοίκους «οδηγίες αντιμετώπισης κρίσης», ενώ ο Τραμπ λέει ότι το νησί είναι των ΗΠΑ
- «Είσαι στο μυαλό κάτι μαγικό» τραγούδησαν στην Σάκκαρη οι Ελληνες της Μελβούρνης

