Νέα Υόρκη: Πειραματική μελέτη που έγινε σε ποντίκια με νόσο Αλτσχάιμερ δείχνει ότι η καθημερινή κατανάλωση κόκκινου κρασιού επιβραδύνει την απώλεια μνήμης και τον εγκεφαλικό κυτταρικό θάνατο, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του επιστημονικού εντύπου The FASEB Journal.

Ερευνητική ομάδα της Ιατρικής Σχολής «Όρος Σινά» της Νέας Υόρκης με επικεφαλής τον Δρ Γκιουλίο Μαρία Πασινέτι με τυχαία επιλογή πρόσθεσε στο νερό που έπιναν τα ποντίκια κόκκινο κρασί της ποικιλίας Cabernet Sauvignon ή αιθανόλη (το είδος του αλκοόλ που περιέχουν τα αλκοολούχα αναψυκτικά) για επτά μήνες. Μια άλλη ομάδα τρωκτικών έπιναν σκέτο νερό. Όλα τα πειραματόζωα είχαν γενετικό έλλειμμα που προκαλούσε την εκδήλωση αμυλοειδών πλακών στον εγκέφαλο, το είδος δηλαδή της βλάβης που παρατηρείται και στους πάσχοντες από νόσο Αλτσχάιμερ.

Οι επιστήμονες έλεγξαν τη μνήμη των ποντικιών υποβάλλοντας τα σε μια σειρά δοκιμασίες με λαβυρίνθους, αφότου είχαν μείνει ελεύθερα αλκοόλ για τρεις μέρες. Τα τρωκτικά που είχαν καταναλώσει κόκκινο κρασί είχαν μάθει να βγαίνουν από τον λαβύρινθο γρηγορότερα απ’ αυτά που έπιναν αιθανόλη ή σκέτο νερό.

Δεδομένων των ευρημάτων, και του γεγονότος ότι η μετριοπαθής κατανάλωση κρασιού είναι προστατευτική για την καρδιαγγειακή υγεία, τα ηλικιωμένα άτομα που δεν πάσχουν από μεταβολικό σύνδρομο, υπέρταση, ηπατικά προβλήματα, εξάρτηση από το αλκοόλ και άλλα αίτια αποφυγής του αλκοόλ, μπορούν να πίνουν μέτριες ποσότητες κόκκινου κρασιού στα πλαίσια ενός υγιεινού διαιτολογίου.

health.in.gr