Εναρμονισμένη πρακτική τιμών και στη φέτα καταγγέλουν οι παραγωγοί
Μετά τις αποκαλύψεις για το καρτέλ στο αγελαδινό γάλα, έρχονται στο φως καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες οι γαλακτοβιομήχανοι ασκούν συντονισμένα πιέσεις και στους παραγωγούς αιγοπρόβειου γάλακτος ώστε να εξασφαλίσουν φθηνή πρώτη ύλη για τη φέτα.
27
Μετά τις αποκαλύψεις για το καρτέλ στο αγελαδινό γάλα, τώρα έρχονται στο φως της δημοσιότητας στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία οι γαλακτοβιομήχανοι ασκούν συντονισμένα πιέσεις και στους παραγωγούς αιγοπρόβειου γάλακτος ώστε να εξασφαλίσουν φθηνή πρώτη ύλη για τη φέτα.
Όπως προκύπτει από τις καταγγελίες των κτηνοτρόφων, τις τελευταίες ημέρες το μέτωπο των γαλακτοβιομηχανιών μείωσε κατά 17% τις τιμές στις οποίες αγοράζει αιγοπρόβειο γάλα, από το οποίο παρασκευάζεται η φέτα, χωρίς παράλληλα να μειώσει αντίστοιχα την τιμή της στα σούπερ μάρκετ.
Συγκεκριμένα, τις τελευταίες εβδομάδες, η τιμή παραγωγού στο αιγοπρόβειο γάλα μειώθηκε από τα 96 στα 80 λεπτά το κιλό, ενώ στο ίδιο διάστημα οι τιμές της φέτας παρέμειναν αμετάβλητες, από 5 έως 8 ευρώ το κιλό για τη χύμα και από 8 έως 11 ευρώ για την τυποποιημένη.
Όπως αναφέρουν Τα Νέα, το γεγονός κατήγγειλαν οι παραγωγοί της Λάρισας, ανεβάζοντας το θερμόμετρο στις σχέσεις κτηνοτρόφων και μεταποιητών.
Η διοίκηση της Oμοσπονδίας Κτηνοτρόφων Νομού Λαρίσης κατήγγειλε ότι οι βιομηχανίες επιβάλλουν τους δικούς τους όρους στους παραγωγούς, στραγγαλίζοντας, όπως ακριβώς συμβαίνει και με το αγελαδινό γάλα, όσους παύουν τη συνεργασία τους με κάποια εταιρεία και συμφωνώντας να μην αγοράσει καμία άλλη το γάλα τους.
«Με άλλα λόγια, οι βιομηχανίες έχουν συντονιστεί μεταξύ τους και ζητούν όλες τιμές γύρω ή και κάτω από τα 80 λεπτά. Oι τιμές που παίρνουμε συνεχώς μειώνονται, κάτι τέτοιο όμως δεν μεταφέρεται στον καταναλωτή», λέει ο Μιχάλης Τζιότζιος, πρόεδρος της Oμοσπονδίας.
Στη συνεδρίαση της διοίκησης της Oμοσπονδίας, οι κτηνοτρόφοι προανήγγειλαν συλλαλητήριο πριν από τις δημοτικές εκλογές και αργότερα πανελλαδική κινητοποίηση. «Τα υπουργεία δεν κάνουν τίποτα, και ενώ συνεχίζονται ανεξέλεγκτα οι εισαγωγές αιγοπρόβειου γάλακτος από την ΠΓΔΜ και αλλού, προκειμένου στη συνέχεια να παρασκευασθεί φέτα, κάτι το οποίο είναι παράνομο», καταγγέλλουν οι κτηνοτρόφοι που απέστειλαν σχετική επιστολή.
Στην απάντησή του, ωστόσο, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αλ.Κοντός, σύμφωνα πάντα με τους κτηνοτρόφους, τους ζητεί να του προτείνουν εκείνοι τον τρόπο με τον οποίο θα φτάσει η τιμή του αιγοπρόβειου γάλακτος και πάλι στο ένα ευρώ.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Βουλή: Με αντιδράσεις η συζήτηση για τη συγκρότηση της διακομματικής για το αγροτικό
- ΠΑΣΟΚ: Κατέθεσε πρόταση στη συζήτηση για διακομματική επιτροπή για τον πρωτογενή τομέα
- O Ροντινέι έγινε… viral: Τραγουδάει το «Μα δεν τελειώσαμε» μετά τη νίκη του Ολυμπιακού (vid)
- Η ΑΙ μπορεί να γίνει φούσκα κερδοσκοπίας, λέει το αφεντικό της Microsoft
- Σέρρες: Θύμα ξυλοδαρμού στις φυλακές ο 16χρονος που σκότωσε τον 17χρονο
- Αυτή η μεγάλη επιτυχία αποδείχθηκε η αρχή του τέλους – Οι Take That όπως δεν τους έχουμε δει ποτέ ξανά

