Νέα Υόρκη: Μελέτες που έγιναν σε πειραματόζωα αποκαλύπτουν ότι ένα συστατικό του θαλάσσιου καφέ φυκιού wakame, το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως στην ασιατική κουζίνα, προάγει την απώλεια του βάρους.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια του 23ου συνεδρίου της Αμερικανικής Εταιρείας Χημικών στο Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ, η ουσία fucoxanthin έχει επίσης αντι-διαβητικές επιπτώσεις.

Ο Δρ Καζούο Μιγιασίτα του Πανεπιστημίου Χοκάιντο της Ιαπωνίας παρατήρησε σημαντικές μειώσεις στον λιπώδη ιστό αρουραίων και παχύσαρκων ποντικιών που ετράφησαν με την εδώδιμη καρετονοειδή ουσία fucoxanthin.

Ο μηχανισμός δράσης είναι νέος, τονίζει ο Δρ Μιγιασίτα και εξηγεί ότι η fucoxanthin προάγει την έκφραση της λιποδιαλυτικής πρωτεΐνης UCP1 που συσσωρεύεται στο λιπώδη ιστό πέριξ των εσωτερικών οργάνων.

Τα ποντίκια που ετράφησαν με fucoxanthin παρουσίασαν ξεκάθαρες ενδείξεις έκφρασης της UCP1 στον λιπώδη ιστό, ενώ τα πειραματόζωα που ακολούθησαν διατροφικό σχήμα ελέγχου παρουσίασαν μικρή έκφραση της πρωτεΐνης.

Η μελέτη δείχνει ότι η επαγόμενη από την fucoxanthin έκφραση της UCP1 στον λιπώδη ιστό ενεργοποιεί την οξείδωση των λιπαρών οξέων και την παραγωγή θερμικής ενέργειας στα μιτοχόνδρια. Τα τελευταία, εντοπίζονται σε κάθε κύτταρο, και μετατρέπουν την ζάχαρη και τα λιπαρά οξέα σε ενέργεια και παίζουν ρόλο στην ρύθμιση του μεταβολισμού.

Η fucoxanthin έχει και η ισχυρή αντι-διαβητική επίδραση προάγοντας τη σύνθεση του DHA (δοκοσαεξαενοϊκό οξύ) στο ήπαρ. Το DHA είναι σημαντικό λιπαρό οξύ που εντοπίζεται στο ιχθυέλαιο. Τα πειραματόζωα που ετράφησαν με fucoxanthin συνδυαστικά με σογιέλαιο παρουσίασαν αύξηση των επιπέδων του DHA στο ήπαρ, συγκρίσιμη με αυτή που παρατηρείται με την χορήγηση συμπληρώματος ιχθυελαίου.

Ο Δρ Μιγιασίτα επεσήμανε ότι απαιτούνται τρία με πέντε χρόνια έρευνας πριν καταλήξουμε σε ένα παρασκεύασμα για ευρεία κατανάλωση.

health.in.gr