Καταστροφή η εισβολή και κατοχή του Ιράκ, εκτιμούν οι ηγέτες της Μ.Ανατολής
Καταστροφή για την περιοχή θεωρούν οι περισσότεροι ηγέτες στη Μέση Ανατολή την αμερικανική εισβολή στο Ιράκ και τη συνεχιζόμενη επί τρία χρόνια κατοχή της χώρας, όπως δήλωσε ο Κόφι Ανάν που περιόδευσε στην περιοχή.
31
Καταστροφή για την περιοχή θεωρούν οι περισσότεροι ηγέτες στη Μέση Ανατολή την αμερικανική εισβολή στο Ιράκ και τη συνεχιζόμενη επί τρία χρόνια κατοχή της χώρας, όπως δήλωσε ο Κόφι Ανάν που περιόδευσε στην περιοχή.
Συνοψίζοντας τα συμπεράσματα της περιοδείας του, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ τόνισε ότι το χρονοδιάγραμμα αποχώρησης των Αμερικανών από το Ιράκ είναι καίριας σημασίας.
Επισήμανε ότι ορισμένοι ηγέτες στη Μέση Ανατολή θέλουν να παραμείνουν οι ΗΠΑ στο Ιράκ για να το σταθεροποιήσουν, ενώ άλλες ζητούν άμεση αποχώρηση.
Πάντως, ο Λευκός Οίκος διαφώνησε με το χαρακτηρισμό του Ανάν για τα τεκταινόμενα στο Ιράκ. Ο εκπρόσωπος, Τόνι Σνόου, παραδέχθηκε πως υπάρχει αναταραχή στο Ιράκ, αλλά παρέπεμψε σε προσπάθειες να εδραιωθεί η δημοκρατία στο Λίβανο και τα Παλαιστινιακά Εδάφη.
Αναφερόμενος στην περιοδεία του, ο Ανάν τόνισε ότι υπάρχει διχασμός απόψεων μεταξύ των ηγετών της Μ.Ανατολής για την αμερικανική στρατιωτική παρουσία. «Έτσι, κατά κάποιον τρόπο, οι ΗΠΑ βρέθηκαν σε μία θέση, όπου δεν μπορούν ούτε να μείνουν ούτε να φύγουν».
«Και πιστεύω, πως εάν πρέπει να αποχωρήσουν, το χρονοδιάγραμμα πρέπει να είναι το καλύτερο δυνατόν και να κανονιστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μην οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη αναταραχή στην περιοχή» εξήγησε ο Ανάν.
Στην ομιλία του στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, ο ΓΓ του ΟΗΕ αναφέρθηκε και στο Ιράν, λέγοντας πως διακρίνει μία ελαφρά μεταστροφή στη στάση της Τεχεράνης προς τη διπλωματική λύση στην κρίση με τα πυρηνικά.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Η μαγική εικόνα των δημοσκοπήσεων
- Θεσσαλονίκη: Τι εξετάζουν οι Αρχές για τις δολοφονίες των δύο γυναικών στη Μενεμένη – Προφυλακιστέοι οι κατηγορούμενοι
- Πόσα κέρδισαν τα ελληνικά ξενοδοχεία το 2025 – Ποια ξεχώρισαν σύμφωνα με έρευνα
- Οι αθλητικές μεταδόσεις (3/2): Πού θα δείτε τα ματς Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού στη Euroleague και την Εθνική
- Σύντομα θα μπορείτε να επισκεφθείτε το εφηβικό δωμάτιο του Ντέιβιντ Μπόουι – «Ολόκληρος ο κόσμος μου»
- Νέα Πέραμος: Έξι μέρες ήταν ζωντανός ο 27χρονος πριν τον εκτελέσουν – Τα σενάρια που εξετάζουν οι Αρχές



