27

Ανοδικά κινούνται εκ νέου τη Δευτέρα, οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, στον απόηχο των στρατιωτικών γυμνασίων στο Ιράν, το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Το προθεσμιακό συμβόλαιο παράδοσης Σεπτεμβρίου του αμερικανικού ελαφρού αργού άγγιξε τα 72 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας κέρδη 86 σεντς ή 1,21%.

Το προθεσμιακό συμβόλαιο παράδοσης Οκτωβρίου του Μπρεντ κέρδιζε 1,29 δολάρια στο βαρέλι (άνοδος σε ποσοστό 1,81%), με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 72,86 δολάρια.

Κατά τη διάρκεια του περασμένου Σαββατοκύριακου, στο Ιράν έλαβαν χώρα στρατιωτικά γυμνάσια με την επωνυμία «Το πλήγμα του Ζολφαγάρ», με στόχο την προετοιμασία των ενόπλων δυνάμεων της χώρας κατά οποιασδήποτε απειλής από το εξωτερικό. Δοκιμάστηκαν, παράλληλα, τακτικοί πύραυλοι εδάφους-εδάφους, με βεληνεκές 80 με 250 χλμ.

Παράλληλα, η Τεχεράνη υπενθύμισε ότι δεν προτίθεται να διακόψει το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου. Οι δηλώσεις αυτές έγιναν λίγες ώρες πριν από την επίσημη τοποθέτησή της ιρανικής κυβέρνησης στο σχετικό αίτημα των μεγάλων δυνάμεων, η οποία αναμένεται το αργότερο αύριο, Τρίτη.

«Η αλαζονία αυτή εκτίναξε τις τιμές του πετρελαίου» εκτιμούν οι αναλυτές της ABN Amro.

Από τα Στενά του Χορμούζ, θαλάσσιο διάδρομο πλάτους 21 ναυτικών μιλίων μεταξύ του Ιράν και του Ομάν, «διέρχονται» καθημερινά περί τα 17 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου ή το ένα πέμπτο της παγκόσμιας κατανάλωσης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press