Νέα Υόρκη: Η κατανάλωση τόνου ή άλλων βραστών ή ψητών ψαριών φαίνεται να έχει προστατευτική επίδραση στην καρδιακή ηλεκτροφυσιολογία που μπορεί να συντελεί στην πρόληψη των επικίνδυνων αρρυθμιών, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American College of Cardiology.

Ερευνητική ομάδα της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ με επικεφαλής τον Δρ Ντάριους Μοζαφαριαν ανέλυσε στοιχεία που αφορούσαν 5.096 ενηλίκους που συμμετείχαν στη μελέτη Cardiovascular Health Study για τη διερεύνηση της σχέσης μεταξύ διατροφικής πρόσληψης n-3 λιπαρών οξέων και παραμέτρων του ηλεκτροκαρδιογραφήματος. Η πληθυσμιακή μελέτη, που επικεντρώθηκε στους παράγοντες καρδιαγγειακής νόσου, διενεργήθηκε μεταξύ 1989 και 1990 και οι συμμετέχοντες ήταν τουλάχιστον 65 ετών.

Η κατανάλωση τόνου ή άλλων ψητών ή βρασμένων ψαριών τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα συσχετίστηκε με βραδύτερο καρδιακό ρυθμό, απ’ ότι η κατανάλωση ψαριών μια φορά το μήνα. Επιπλέον, η κατανάλωση ψαριών τουλάχιστον πέντε φορές την εβδομάδα συσχετίστηκε με βραδύτερη μεσοκοιλιοκολπική αγωγιμότητα και με μειωμένη πιθανότητα παρατεταμένου μεσοδιαστήματος QT. Η κατανάλωση n-3 λιπαρών οξέων διαπιστώθηκε ότι είχε όμοια επίδραση.

Αντίθετα, η κατανάλωση τόνου ή άλλων βρασμένων ή ψητών ψαριών δεν είχε καμιά επίδραση στην κοιλιακή αγωγιμότητα. Η κατανάλωση τηγανητών ψαριών επίσης δεν συσχετίστηκε με αλλαγές στο ηλεκτροκαρδιογράφημα.

health.in.gr