«Δεύτερη ευκαιρία» για τον Περουβιανό Α.Γκαρσία μετά την ορκωμοσία του ως προέδρου
Καθήκοντα προέδρου του Περού ασκεί από την Παρασκευή ο Αλαν Γκαρσία για δεύτερη φορά στην πολιτική του σταδιοδρομία. Οι πολίτες ελπίζουν ότι η «δεύτερη ευκαιρία» του Γκαρσία δεν θα έχει τα καταστροφικά αποτελέσματα της πρώτης προεδρίας του 1985.
30
Καθήκοντα προέδρου του Περού ασκεί από την Παρασκευή ο Αλαν Γκαρσία για δεύτερη φορά στην πολιτική του σταδιοδρομία. Οι πολίτες ελπίζουν ότι η «δεύτερη ευκαιρία» του Γκαρσία δεν θα έχει τα καταστροφικά αποτελέσματα της πρώτης προεδρίας του 1985.
Στην τελετή ορκωμοσίας -η οποία έγινε ανήμερα της Εθνικής Εορτής του Περού- παρέστησαν αρκετοί ηγέτες της περιοχής, όπως η πρόεδρος της Χιλής Μισέλ Μπατσελέτ, της Βραζιλίας Ινάσιο Ντα Σίλβα, της Βολιβίας Έβο Μοράλες, της Κολομβίας Αλβαρο Ουρίμπε, του Παναμά Μαρτίν Τορίχος και της Παραγουάης Νικανόρ Ντουάρτε.
Τον περασμένο Ιούνιο, ο Γκαρσία κέρδισε εύκολα στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών τον Ογιάντα Ουμάλα με 53,5%, έναντι 46,5%.
Ο τελευταίος αποτελεί μια ενδιαφέρουσα περίπτωση στην πολιτική ζωή του Περού, αφού οι θέσεις του βρίσκονται κοντά στο «μοντέλο» Ούγκο Τσάβες (Βενεζουέλα) και Έβο Μοράλες (Βολιβία).
Αρκετοί πολιτικοί παρατηρητές σημειώνουν μάλιστα ότι ο Γκαρσία κέρδισε τις εκλογές, επειδή οι πολίτες φοβήθηκαν να ψηφίσουν για πρόεδρο έναν πολιτικό που κατά πάσα πιθανότητα θα άνοιγε μέτωπο με τις ΗΠΑ, ακολουθώντας το παράδειγμα του Ούγκο Τσάβες.
Ο Αλαν Γκαρσία υπήρξε πρόεδρος και την ταραχώδη περίοδο 1985-1990, η οποία άφησε τη χώρα της Ν.Αμερικής στο οικονομικό χάος και το έλεος των ανταρτών. Τότε, ήταν μόλις 36 ετών.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- «Σύντομα» η ελληνική απαγόρευση των social media για ανηλίκους κάτω των 15
- Γεωργία Σάνδη: «Ερωμένη» του Σοπέν, λογοτεχνική επαναστάτρια και ατίθαση λάτρης της παρενδυσίας
- Τσουκαλάς: Το κεντρικό δίλημμα των εκλογών είναι, κυβέρνηση με κορμό το ΠΑΣΟΚ ή τον ΛΑΟΣ των Βορίδη, Πλεύρη, Γεωργιάδη και Βελόπουλου
- ΠΑΣΟΚ για εξεταστική ΟΠΕΚΕΠΕ: Επικοινωνιακός αντιπερισπασμός της ΝΔ και πλυντήριο ευθυνών των πρωταγωνιστών της υπόθεσης
- Αμβούργο: Δύο συλλήψεις για σαμποτάζ σε γερμανικά πολεμικά πλοία – Έλληνας ο ένας
- ΠΑΟΚ: Χωρίς τον Κωνσταντέλια με Παναθηναϊκό και Άρη
