Αντίστροφη μέτρηση για την ιδιωτικοποίηση της Εμπορικής
Η αντίστροφη μέτρηση ενόψει της λήξης της προθεσμίας για την υποβολή δημόσια πρότασης για την εξαγορά της Εμπορικής Τράπεζας την Τρίτη, έχει ξεκινήσει. Για πιθανή εκδήλωση κερδοσκοπικών φαινομένων στη μετοχή της τράπεζας προειδοποίησε ο Γ.Αλογοσκούφης.
27
Η αντίστροφη μέτρηση ενόψει της λήξης της προθεσμίας για την υποβολή δημόσια πρότασης για την εξαγορά της Εμπορικής Τράπεζας την Τρίτη, έχει ξεκινήσει και η αγορά αναμένει είτε τη βελτίωση της προσφοράς από την Credit Agricole είτε ένα νέο ενδιαφερόμενο.
Σε δηλώσεις που έκανε τη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομίας Γ.Αλογοσκούφης, τόνισε ότι η διαδικασία έχει εισέλθει σε κρίσιμη φάση, στην οποία «ορισμένοι είτε για πολιτικούς είτε για οικονομικούς λόγους ίσως επιχειρήσουν να τορπιλίσουν τη διαδικασία και να δημιουργήσουν συνθήκες κερδοσκοπίας στο Χρηματιστήριο με τη διασπορά ανυπόστατων φημών».
«Η κυβέρνηση διευκρινίζει ότι τη στιγμή αυτή έχει υποβληθεί μόνο μία δημόσια πρόταση, αυτή της Credit Agricole» προσέθεσε.
«Η πρόταση αυτή που έχει υποβληθεί εξετάζεται σοβαρά, αλλά η κυβέρνηση δεν έχει εκφράσει ακόμη την θέση της. Τη στιγμή αυτή δεν υπάρχει άλλη πρόταση. Έχουμε δώσει οδηγίες στους συμβούλους να συνεχίσουν να διερευνούν μέχρι την τελευταία ώρα, μέχρι δηλαδή αύριο που λήγει η προθεσμία υποβολής ανταγωνιστικών προτάσεων, την πιθανότητα να υπάρχουν και άλλοι ενδιαφερόμενοι για την Εμπορική Τράπεζα» σημείωσε.
Η κυβέρνηση επιθυμεί τη βελτίωση της προσφοράς από τους Γάλλους (δίνουν 23,5 ευρώ/μετοχή), καθώς η απομάκρυνση της Τράπεζας Κύπρου έχει φέρει σε δύσκολη θέση το οικονομικό επιτελείο και μειώνει δραστικά τα περιθώρια διαπραγματεύσεων για την πλευρά του Ελληνικού Δημοσίου.
Αλλωστε και η διοίκηση της τράπεζας έχει πει ότι η γαλλική πρόταση «δεν ενσωματώνει το διεθνώς σύνηθες για τους μετόχους υπερτίμημα [control premium] για την απόκτηση ελέγχου της Εμπορικής Τράπεζας».
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, αυτό το ενδεχόμενο δεν πρέπει να αποκλεισθεί, ωστόσο είναι σαφές ότι η νέα προσφορά των Γάλλων δεν μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερη απ αυτήν που έχουν ήδη καταθέσει.
Το θέμα αυτό αναμένεται να ξεκαθαρίσει κατά τις επαφές που θα έχει την Τετάρτη, στην Αθήνα, ο διευθύνων σύμβουλος της CA, Ζορζ Ποζέ με τον κ. Αλογοσκούφη και τον διοικητή της Εμπορικής, Γ.Προβόπουλο.
Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία, μετά τη λήξη της προθεσμίας ο σύμβουλος αποκρατικοποίησης (Citigroup) θα αξιολογήσει την κατάσταση και θα καταθέσει εισήγηση στην Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων. Αποφάσεις αναμένονται έως τις αρχές Αυγούστου.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Η ΕΕ σχεδιάζει να ξηλώσει τον επικοινωνιακό εξοπλισμό από προμηθευτές υψηλού ρίσκου – Η Κίνα αντιδρά
- Κακοκαιρία: Οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας προς τους πολίτες λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων
- Νοκ-άουτ και με τη Μακάμπι ο Κέντρικ Ναν – Εκτός και ο Μήτογλου για τον Παναθηναϊκό
- Όταν ο Παναγιώτης Δουδωνής συνάντησε την Μαριάννα Παπαμακαρίου και του αφιέρωσε το «Ρήγμα» του Σωκράτη Μάλαμα
- «Όχι» Κακλαμάνη σε Φάμελλο για Εθνικό Συμβούλιο Αγροτικής Πολιτικής – «Διαδικαστικά τερτίπια» καταγγέλλει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ
- Ανδρουλάκης: Καμία μεταρρύθμιση του ΟΠΕΚΕΠΕ – Έχετε καταπιεί την «Ομάδα Αλήθειας»

