Νέα Υόρκη: Η κατανάλωση πολλών πράσινων φυλλωδών λαχανικών, μπρόκολου και λάχανων Βρυξελλών μπορεί να συντελεί στην πρόληψη του μη Hodgkin λεμφώματος, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition.

Σε μελέτη, με δείγμα περισσότερα από 800 ενήλικα άτομα με και χωρίς μη Hodgkin λέμφωμα, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι εκείνοι που έτρωγαν τα περισσότερα λαχανικά είχαν 42% χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου εν συγκρίσει με εκείνους που έτρωγαν ελάχιστες ποσότητες λαχανικών.

Συγκεκριμένα, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι και η λαχανίδα, καιτα σταυρανθή όπως το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών και το κουνουπίδι, έχουν ιδιαιτέρως προστατευτική δράση.

Ομοίως, διαπιστώθηκε ότι δύο θρεπτικά συστατικά των πράσινων φυλλωδών λαχανικών, η λουτεΐνη και η ζεαχανθίνη, συσχετίζονταν με μειωμένο κίνδυνο μη Hodgkin λεμφώματος. Το ίδιο ίσχυε και για τον ψευδάργυρο, ένα συστατικό στοιχείο που εμπεριέχεται στο κρέας, τα καρύδια και τα όσπρια.

Το μη Hodgkin λέμφωμα εκδηλώνεται στο λεμφικό σύστημα, ένα συστατικό στοιχείο του ανοσοποιητικού συστήματος που περιέχει λεμφοκύτταρα, λευκά αιμοσφαίρια για την καταπολέμηση των ασθενειών. Ο καρκίνος εκδηλώνεται όταν τα λεμφοκύτταρα εξελίσσονται σε μη φυσιολογικά και αρχίζουν να διαχωρίζονται ανεξέλεγκτα.

Οι αντιοξειδωτικές ουσίες προστατεύουν τα κύτταρα από τέτοιες βλάβες ουδετεροποιώντας τις δραστικές μορφές οξυγόνου (reactive oxygen species, ROS). Αυτές είναι υποπροϊόντα των φυσιολογικών λειτουργιών του οργανισμού, κακώς και περιβαλλοντικών διαδικασιών, όπως το κάπνισμα, και όταν βρίσκονται σε πλεόνασμα μπορούν να επιφέρουν βλάβες στους ιστούς του σώματος και να οδηγήσουν στην εκδήλωση ασθένειας.

Τα λαχανικά και τα φρούτα είναι πιθανόν ο καλύτερος τρόπος λήψης αντιοξειδωτικών ουσιών, διότι οι τροφές αυτές έχουν έναν ξενιστή άλλων θρεπτικών συστατικών που συνεργάζονται για την παροχή οφέλους για τον οργανισμό.

Οι ερευνητές του Κολεγίου Ιατρικής της Κλινικής Μάγιο με επικεφαλής τον Δρ Τζέιμς Ρ. Κέρχαν έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση 466 ενήλικους πάσχοντες από μη Hodgkin λέμφωμα και τους συνέκριναν με ίδιας ηλικίας, φύλου και φυλής 391 ελεύθερους καρκίνου ενηλίκους. Και οι δυο ομάδες απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με τη διατροφή και άλλους παράγοντες υγείας και διαβίωσης.

Γενικά, εκείνοι που έτρωγαν περισσότερες από 20 μερίδες λαχανικών την εβδομάδα είχαν 42% χαμηλότερο κίνδυνο μη Hodgkin λεμφώματος, συγκριτικά με εκείνους που έτρωγαν οκτώ μερίδες ή λιγότερες. Όταν οι ερευνητές μελέτησαν συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά, η λουτεΐνη και η ζεαχανθίνη, ξεχώριζαν: τα άτομα με την υψηλότερο πρόσληψη είχαν περίπου τις μισές πιθανότητες νόσησης συγκριτικά με εκείνους που είχαν την χαμηλότερη πρόσληψη.

Η παρατήρηση αυτή φαίνεται λογική δεδομένου ότι η μείζονα φυτική πηγή αυτών των αντιοξειδωτικών ουσιών, περιλαμβανομένου του σπανακιού, της λαχανίδας και του μπρόκολου, είναι ιδιαιτέρως προστατευτικά ενάντια στον καρκίνο.

Ο ψευδάργυρος, στοιχείο σημαντικό για την λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, επίσης συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο λεμφώματος, γεγονός που δεν έχει παρατηρηθεί σε προηγούμενες μελέτες και απαιτείται περαιτέρω διερεύνησή του.

health.in.gr