51

Με ισχυρό μήνυμα και ενδεχόμενη επιβολή κυρώσεων καλείται να απαντήσει το Συμβούλιο Ασφαλείας στις πολλαπλές πυραυλικές δοκιμές της Βορείου Κορέας. Υπεβλήψη προσχέδιο ψηφίσματος για παρακράτηση κονδυλίων, αγαθών και τεχνολογίας που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο πυραυλικό πρόγραμμα της Πιονγιάνγκ, ωστόσο δεν αναμένεται ψηφοφορία στην έκτακτη σύνοδο της Τετάρτης.

Το προσχέδιο, που περιήλθε στην κατοχή του Reuters και επιδέχεται τροποποιήσεων, υπογράφουν Ιαπωνία, ΗΠΑ και Βρετανία. Εμπεριέχει σκληρή καταδίκη για τη δοκιμαστική εκτόξευση πυραύλων από την Πιονγιάνγκ, καθώς και κάλεσμα για την επιστροφή του κομμουνιστικού καθεστώτος στις εξαμερείς διαπραγματεύσεις για το βορειοκορεατικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Προσερχόμενος στην επείγουσα σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας -κατόπιν ιαπωνικού αιτήματος- ο Αμερικανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ Τζον Μπόλτον υπογράμμισε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει να στείλει «σκληρό και ομόφωνο μήνυμα» ότι οι πυραυλικές δοκιμές δεν είναι αποδεκτές από τη διεθνή κοινότητα.

Απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους, ο Μπόλτον επισήμανε πως πρόκειται για ένα σοβαρότατο ζήτημα, όμως υπογράμμισε πως το Συμβούλιο θα προχωρήσει με τρόπο ήρεμο και αποφασιστικό. Νωρίτερα, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου επισήμανε πως οι ΗΠΑ θέλουν να χρησιμοποιήσουν τη διπλωματία προκειμένου η Βόρειος Κορέα «να κάνει πίσω».

Πάντως, ξεκαθαρίστηκε πως η κυβέρνηση Μπους δεν θα επιτρέψει στον ηγέτη της Βορείου Κορέας να μετατρέψει σε διμερές ζήτημα μεταξύ Ουάσινγκτον και Πιονγιάνγκ την κρίση από τη δοκιμαστική εκτόξευση επτά πυραύλων -περιλαμβανομένου του μεγάλου βεληνεκούς Taepodong 2 που μπορεί να πλήξει τις δυτικές ακτές των ΗΠΑ.

O πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους δήλωσε ότι οι δοκιμές απομονώνουν ακόμα περισσότερο το καθεστώς της Πιονγιάνγκ και ότι το γεγονός ότι ο Taepodong 2 δεν έμεινε στον αέρα για αρκετό χρόνο δεν μειώνει την ανάγκη επίλυσης του θέματος που προκύπτει από τις πυραυλικές-πυρηνικές φιλοδοξίες της Βορείου Κορέας.

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις χαρακτήρισε τις πυραυλικές δοκιμές της Βορείου Κορέας πρόκληση που εγείρει ανησυχία σε ολόκληρο τον κόσμο και συμπλήρωσε ότι οι εξαμερείς συνομιλίες είναι ο μόνος τρόπος για να επιλυθεί το ζήτημα που προκλήθηκε με την δοκιμαστική εκτόξευση επτά πυραύλων. Συμπλήρωσε ότι είναι δεσμευτικό για τους Βορειοκορεάτες να χρησιμοποιήσουν απολύτως το πλαίσιο που έχει δημιουργηθεί με τις συνομιλίες.

Ισχυρό μήνυμα από το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει ζητήσει και η Ιαπωνία, εξετάζοντας παράλληλα μονομερείς κυρώσεις προς την Πιονγιάνγκ. Ο αναπληρωτής πρεσβευτής της χώρας στον ΟΗΕ Σινόχι Κιτάοκα αναφέρθηκε και στην πιθανότητα επιβολής διεθνών κυρώσεων με απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Οι υπουργοί Αμυνας ΗΠΑ και Ιαπωνίας βρίσκονται σε διαρκή τηλεφωνική επικοινωνία, συμφωνώντας να συνεργαστούν στενά για την απάντηση προς τη Βόρειο Κορέα.

Από πλευράς του, ο πρεσβευτής της Κίνας Γουανγκ Γκουάνγκια δήλωσε ότι οι δοκιμές είναι λυπηρές και άφησε να εννοηθεί πως το Πεκίνο θα ήταν πρόθυμο να στηρίξει κάποιας μορφής δράση από το Συμβούλιο Ασφαλείας, δίχως να δώσει όμως περαιτέρω διευκρινίσεις.

Μία ισχυρή και ενιαία απάντηση προς τη Βόρειο Κορέα ζήτησε και η Γαλλία. Εκ μέρους του συνόλου των κρατών-μελών της ΕΕ, η φινλανδική προεδρία καταδίκασε την εκτόξευση πυραύλων από την Πιονγιάνγκ, μιλώντας για προκλητική ενέργεια που θέτει σε κίνδυνο την περιφερειακή σταθερότητα.

Το ζήτημα της Βορείου Κορέας θα συζητηθεί από τους ηγέτης της G-8 κατά τη σύνοδό τους στην Αγία Πετρούπολη.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press