51

Πεπεισμένοι ότι η Ρουμανία και η Βουλγαρία μπορούν να υπερπηδήσουν τα εμπόδια και υλοποιήσουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις ώστε να ενταχθούν στο μπλοκ την 1η Ιανουαρίου 2007 θα δηλώσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατά τη Σύνοδο Κορυφής που θα διεξαχθεί στις 15 και 16 Ιουνίου στις Βρυξέλλες.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο παραμένει πεπεισμένο ότι με την απαραίτητη πολιτική θέληση αμφότερες οι χώρες μπορούν να ξεπεράσουν τις ελλείψεις που έχουν καταγραφεί και να φτάσουν την επιθυμητή ημερομηνία της 1ης Ιανουαρίου του 2007» αναφέρεται σε προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων που περιήλθε στην κατοχή του Reuters την Τετάρτη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε υπογραμμίσει τον περασμένο μήνα ότι η Σόφια και το Βουκουρέστι μπορούν να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση εφόσον περάσουν με επιτυχία την τελική έκθεση προόδου του ερχόμενου Οκτωβρίου, ιδίως στους τομείς της καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος και τη βελτίωση της κρατικής διαχείρησης,

Η Κομισιόν κατέστησε σαφές πως εάν οι δύο χώρες αποτύχουν στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις η ένταξή τους θα καθυστερήσει έως το 2008. Προς ενίσχυση της πορείας των μεταρρυθμίσεων επισκέφθηκαν τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία στα τέλη Μαΐου ο πρόεδρος της Κομισιόν και ο αρμόδιος για τη Διεύρυνση επίτροπος Όλι Ρέν.

Η γενική εικόνα στο Βουκουρέστι αλλά και στη Σόφια είναι ότι οι δύο χώρες δεν θα χάσουν το «εισιτήριο» της ένταξης, αρκεί να εργαστούν σκληρά για να επιλύσουν τα εκκρεμή ζητήματα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ