30

Νέες συγκρούσεις σημειώθηκαν το Σάββατο στην πρωτεύουσα της Σομαλίας με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 19 άνθρωποι. Τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποιούν ότι η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα ανθρωπιστικής καταστροφής.

Κάτοικοι του Μογκαντίσου δήλωσαν ότι σημειώθηκε έκρηξη σε δρόμο της συνοικίας Μπόντερε του βόρειου Μογκαντίσου. «Δεν είναι σαφές αν επρόκειτο για βόμβα ή για νάρκη» είπε κάτοικος της περιοχής.

Οι πολύνεκρες συγκρούσεις αντίπαλων ομάδων απειλούν την ήδη αδύναμη μεταβατική κυβέρνηση της Σομαλίας, ενώ από πολιτικούς παρατηρητές θεωρούνται μάχη μεταξύ του Ισλάμ και του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας» που διεξάγουν οι ΗΠΑ.

Την ίδια ώρα τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποιούν ότι η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα ανθρωπιστικής καταστροφής. Λόγω των συγκρούσεων χιλιάδες άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους και πάνω από 400 άνθρωποι ζουν υπό άθλιες συνθήκες σε διάφορες περιοχές της Σομαλίας.

«Η εκτίμησή μας είναι ότι πρόκειται για μια περιοχή δυνητικής καταστροφής, τουλάχιστον από ανθρωπιστικής πλευράς, αν η σύγκρουση δεν περιοριστεί στο άμεσο μέλλον» δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του ΟΗΕ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press