Την Πέμπτη η ώρα της κρίσης για τις γαλλο-τουρκικές σχέσεις με αιχμή το Αρμενικό
Την Πέμπτη κατατίθεται προς ψήφιση στη γαλλική Εθνοσυνέλευση το νομοσχέδιο περί ποινικοποίησης της άρνησης της γενοκτονίας των Αρμενίων και οι γαλλικές επιχειρήσεις στην Τουρκία φοβούνται ένα εμπορικό «Βατερλώ» λόγω της σφοδρής αντιδράσης της κυβέρνησης Ερντογάν.
51
Την Πέμπτη κατατίθεται προς ψήφιση στη γαλλική Εθνοσυνέλευση το νομοσχέδιο περί ποινικοποίησης της άρνησης της γενοκτονίας των Αρμενίων και οι γαλλικές επιχειρήσεις στην Τουρκία φοβούνται ένα εμπορικό «Βατερλώ» εφόσον υιοθετηθεί η πρόταση νόμου, λόγω των σφοδρών αντιδράσεων της κυβέρνησης Ερντογάν.
Πικρό παράδειγμα το 2001, όταν η ψήφιση από το γαλλικό Κοινοβούλιο νόμου περί αρμενικής γενοκτονίας είχε προκαλέσει την οργή της Αγκυρας. Πολλές γαλλικές επιχειρήσεις στην Τουρκία, όπως η Thomson ή η Alcatel, είχαν τότε αποκλειστεί από διαγωνισμούς, ενώ πολλές ήταν οι φωνές που ζητούσαν μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων.
Το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Γαλλίας έχει καταθέσει τώρα πρόταση νόμου που προβλέπει πέντε χρόνια φυλάκισης και πρόστιμο 45.000 ευρώ για όσους αρνούνται την αρμενική γενοκτονία. Από πλευράς της, η Τουρκία έχει προειδοποιήσει ότι οι διμερείς σχέσεις θα υποστούν «ανυπολόγιστες συνέπειες»
«Οι επιπτώσεις θα είναι σοβαρές» λέει ο Εσρέφ Χαμαμτσίογλου, διευθυντής για την Τουρκία στη γαλλική εταιρεία εστίασης Sodexho. «Η κυβέρνηση είναι καλύτερα οργανωμένη από την προηγούμενη φορά και αισθάνεται ισχυρότερη, ιδιαίτερα από τη στιγμή που η χώρα είναι επισήμως υποψήφια για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση» επισημαίνει.
Σημειώνεται ότι η πρόταση νόμου συζητήθηκε την περασμένη Τετάρτη στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και απερρίφθη με την Ολομέλεια της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης να έχει τον τελικό λόγο στις 18 Μαΐου.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό
- Κατηγορητήριο-καταπέλτης για τον Ηλιόπουλο
- Πειθαρχική δίωξη σε Ηλιόπουλο και ΑΕΚ
- Γρίπη D και κορονοϊός των σκύλων – Νέοι αναδυόμενοι ιοί αναγνωρίστηκαν ως απειλή για τη δημόσια υγεία
- Πανελλαδική σύσκεψη αγροτών το μεσημέρι στη Νίκαια – Ποιες προτάσεις πέφτουν στο τραπέζι
- Ο πατέρας της Νίκολα Πελτζ επικρίνει τον τρόπο που οι Μπέκαμ εκθέτουν την οικογένεια στη δημοσιότητα
- Τραμπ: Νέα επίθεση σε δημοσιογράφο του CNN που τον ρώτησε για τον Έπσταϊν – «Είσαι η χειρότερη, δεν χαμογελάς»

