Ύστατη προσπάθεια Μπους για το ρωσικό «ναι» στην επιβολή κυρώσεων κατά του Ιράν
Δραματική έκκληση να σταθεί στο πλευρό των ΗΠΑ για την επιβολή κυρώσεων από το Συμβούλιο Ασφαλείας κατά του Ιράν απευθύνει ο Τζ.Μπους στον Βλ.Πούτιν. Αποστάσεις κρατά η Ρωσία, ενώ η Τεχεράνη διαμαρτύρεται στον ΟΗΕ για τις αυξανόμενες αμερικανικές απειλές.
71
Δραματική έκκληση να σταθεί στο πλευρό των ΗΠΑ, όσον αφορά στην επιβολή κυρώσεων από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κατά του Ιράν, απευθύνει ο Τζορτζ Μπους στον Βλαντιμίρ Πούτιν. Αποστάσεις κρατά η Ρωσία, την ώρα που η Τεχεράνη διαμαρτύρεται στον ΟΗΕ για τις αυξανόμενες αμερικανικές απειλές.
Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε τηλεφωνική επικοινωνία το πρωί της Δευτέρας με το Ρώσο ομόλογό του, ζητώντας τη βοήθειά του για την επιβολή κυρώσεων από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κατά της Τεχεράνης. Όπως μετέδωσε το Mega, ο Μπους υποσχέθηκε ως αντάλλαγμα την αμερικανική συνδρομή για την ένταξη της Ρωσίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.
Από την άλλη πλευρά όμως, η Ρωσία φέρεται να μελετά πολύ προσεκτικά τα επόμενα βήματά της και, για το λόγο αυτό, ο Ρώσος πρόεδρος δεν δεσμεύθηκε ότι θα τείνει «χείρα βοηθείας» προς τις ΗΠΑ, ψηφίζοντας υπέρ της επιβολής κυρώσεων κατά του Ιράν.
Την ίδια ώρα, με τη διπλωματική προσπάθεια για ειρηνική επίλυση του ζητήματος με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν να συνεχίζεται, η Τεχεράνη επισημαίνει σε επιστολή της προς τον Κόφι Ανάν ότι οι Αμερικανοί ετοιμάζουν το έδαφος για μια στρατιωτική επιχείρηση κατά του Ιράν.
Η Τεχεράνη επιθυμεί «να επιστήσει την προσοχή σχετικά με τις ξεκάθαρες και παράνομες απειλές ανώτατων Αμερικανών αξιωματούχων, που δηλώνουν ότι θα χρησιμοποιήσουν βία κατά του Ιράν» τονίζει ο πρεσβευτής της χώρας στον ΟΗΕ, Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ, σε επιστολή του προς τον κ. Ανάν, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο IRNA.
«Είναι αναγκαίο ο ΟΗΕ και το Συμβούλιο Ασφαλείας να επιδείξουν σοβαρή προσοχή στις παράνομες αυτές απειλές και να αναλάβουν ταχεία και αποφασιστική δράση» προστίθεται στην επιστολή.
Σύμφωνα με τον Ιρανό πρεσβευτή, οι μεγάλες αυτές απειλές δημοσιεύτηκαν στον αμερικανικό Τύπο και απέκτησαν μεγαλύτερη σημασία, λόγω της άρνησης των αμερικανικών αρχών να τις διαψεύσουν.
Από την πλευρά του, ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε «καθαρή φημολογία» τις πληροφορίες του αμερικανικού Τύπου, σύμφωνα με τις οποίες οι ΗΠΑ προετοιμάζουν εκστρατεία βομβαρδισμού των εγκαταστάσεων του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.
Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι, παρά το γεγονός ότι ανακοινώνουν πως ελπίζουν να διευθετηθεί η κρίση μέσω της διπλωματίας, δεν αρνούνται και τη στρατιωιτική εκδοχή επίλυσης της κρίσης.
«Υπάρχουν αποδεδειγμένες παραβάσεις του Διεθνούς Δικαίου και των αρχών της Χάρτας του ΟΗΕ» προστίθεται στην επιστολή του Ιράν προς το Γενικό Γραμματέα τον Ηνωμένων Εθνών.
Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη, εκπρόσωποι των πέντε μονίμων μέλων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (Κίνα, ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία) και της Γερμανίας θα συναντηθούν στο Παρίσι, επιδιώκοντας να χαράξουν κοινή στρατηγική απέναντι στην Τεχεράνη.
Επίκειται δε, η ανακοίνωση της ημερομηνίας, κατά την οποία το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα κληθεί να συζητήσει την επίμαχη έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), στην οποία επισημαίνεται ότι η Τεχεράνη δεν σκοπεύει να διακόψει τις εργασίες εμπλουτισμού ουρανίου.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό
- «Προσπάθησα πολύ να σε αγαπήσω, είμαι παιδί σου» – Η Μαρία Ελένη Λυκουρέζου για τα γενέθλια του πατέρα της
- Υπέγραψε και το Μαρούσι την αναθεωρημένη Ευρωπαϊκή Χάρτα για την Ισότητα των Φύλων στις Τοπικές Κοινωνίες
- Μπορεί η διπλωματία μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν να αποδώσει καρπούς; Τα περιθώρια στενεύουν
- Τι λένε για τον Κέντρικ Ναν: «Το ζήτημα δεν είναι μόνο ιατρικό…»
- ΠΑΣΟΚ: Βαθιά αντιλαϊκή απόφαση οι αυξήσεις του κόστους νερού στους Δήμους της Αττικής
- Λακαφώσης για δυστύχημα στα Τέμπη: Τα καθίσματα λειτούργησαν ως προσάναμμα, ήταν σκέτο πανί
