
H Γερμανία αποφάσισε να ανοίξει τα αρχεία της περιόδου του Ολοκαυτώματος
Τέλος σε διαμάχη ετών έβαλε η γερμανική κυβέρνηση με την απόφασή της να ανοίξει τα αρχεία του Ολοκαυτώματος. Οι σχετικοί φάκελοι περιέχουν στοιχεία και πληροφορίες για περίπου 17 εκατομμύρια ανθρώπους που έζησαν τη φρίκη των στρατοπέδων συγκέντρωσης.
30
Τέλος σε μια διαμάχη ετών έβαλε την Τετάρτη η γερμανική κυβέρνηση με την απόφασή της να ανοίξει τα αρχεία του Ολοκαυτώματος. Οι σχετικοί φάκελοι περιέχουν στοιχεία και πληροφορίες για περίπου 17 εκατομμύρια ανθρώπους που έζησαν τη φρίκη των στρατοπέδων συγκέντρωσης.
Μέχρι σήμερα η Γερμανία απαντούσε αρνητικά στο αίτημα ΗΠΑ, Βρετανίας και Ισραήλ να ανοίξουν τα αρχεία, επικαλούμενη το απαραβίαστο της ιδιωτικής ζωής.
Επιπλέον, επί σειρά ετών η Γερμανία εξέφραζε φόβους ότι το άνοιγμα των αρχείων θα προκαλούσε σωρεία αγωγών εις βάρος της. Σήμερα, όμως, ο φόβος των αγωγών έχει απομακρυνθεί, δεδομένου ότι τα δικαιώματα για έγερση διεθνών αγωγών έχουν παραγραφεί.
Τα αρχεία βρίσκονται στο Μπαντ Αρόλζεν της κεντρικής Γερμανίας, σε αποθήκες που χρησιμοποιούσαν τα SS. Περιέχουν δε όλων των ειδών τις πληροφορίες: «από αποτελέσματα εξετάσεων για ψείρες μέχρι ασφαλιστικά συμβόλαια» όπως σημειώνει χαρακτηριστικά το BBC.
O Διεθνής Ερυθρός Σταυρός είχε πρόσβαση στα αρχεία, προκειμένου να βοηθήσει ανθρώπους αναζητούσαν τους συγγενείς τους. Ακόμα και σήμερα, λαμβάνει περίπου 150 χιλιάδες αιτήσεις το χρόνο.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Τεχεράνη και Ουάσινγκτον βρίσκονται μακριά από το τέλος της σύγκρουσης, αλλά στο Ορμούζ τα νέα είναι καλύτερα
- Τουλάχιστον 70 νεκροί στο κεντρικό Μάλι σε επιθέσεις τρομοκρατών που σχετίζονται με την Αλ Κάιντα
- Η 61η Μπιενάλε της Βενετίας άνοιξε τις πύλες της με Banksy και διαδηλώσεις
- Απομακρύνεται το ενδεχόμενο για ανταλλαγή αιχμαλώτων λέει ο Πούτιν
- Σάκοτα: «Είχα ένα προαίσθημα πως η διαφορά δεν ήταν αρκετή»
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακη 10.05.2026]



