31

Μαύρη λίστα των διεφθαρμένων κυβερνήσεων, στις οποίες δεν θα χορηγείται αναπτυξιακή βοήθεια, σκοπεύει να συντάξει η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως ανακοίνωσαν την Πέμπτη μέλη του Ευρωκοινοβουλίου.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ μιας έκθεσης με την οποία ζητείται να υπάρξουν κανόνες που δεν θα επιτρέπουν στις τράπεζες να δανείζουν χρήματα στα κράτη, τα οποία θα περιλαμβάνονται στη λίστα αυτή.

Στην έκθεση αυτή, που δεν είναι δεσμευτική, αναφέρεται ότι η διαφθορά στοιχίζει στις αφρικανικές οικονομίες περίπου 148 δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο, το 25% του συνδυασμένου ετήσιου ΑΕΠ της αφρικανικής ηπείρου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο μεγαλύτερος δωρητής βοήθειας, με στοιχεία που δείχνουν ότι οι χώρες της προσέφεραν συνολικά 43,3 δισεκατομμύρια δολάρια το 2004 -πάνω από το μισό της συνολικής διεθνούς βοήθειας και περισσότερο από το διπλάσιο της συνεισφοράς των ΗΠΑ που ανέρχεται σε 19,7 δισεκατομμύρια δολάρια.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters