Συνεχίζεται το θρίλερ με τη διαπραγμάτευση για τη μεταγωγή του Μλάντις στη Χάγη
Σωρεία διαψεύσεων εκ μέρους του Βελιγραδίου και του ICTY δεν καταστέλλουν τις φήμες που θέλουν τον καταζητούμενο για εγκλήματα πολέμου Σερβοβόσνιο στρατηγό Ράτκο Μλάντιτς να διαπραγματεύεται ήδη ή να εξετάζει το ενδεχόμενο παράδοσης στη Χάγη λόγω ασθενείας.
51
Δηλώσεις, διαψεύσεις, εικασίες… Το θρίλερ αναφορικά με επικείμενη σύλληψη του Σερβοβόσνιου στρατηγού Ράτκο Μλάντις συνεχίζεται με τον Ολλανδό υπουργό Εξωτερικών Μπερνάρ Μποτ να αρνείται ότι προέβη σε δήλωση για διαπράγματευση του Βελιγραδίου με τον καταζητούμενο εγκληματία πολέμου.
Το ολλανδικό πρακτορείο ειδήσεων ANP μετέδωσε το απόγευμα της Πέμπτης ότι ο Μπερνάρ Μποτ δήλωσε ενώπιον του Κοινοβουλίου πως οι σερβικές Αρχές διαπραγματεύονται με τον πρώην στρατιωτικό διοικητή των σερβοβοσνιακών δυνάμεων Ράτκο Μλάντιτς για την παράδοσή του στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY).
Βάσει του τηλεγραφήματος που έκανε αστραπιαία το γύρο του κόσμου, ο επικεφαλής της ολλανδικής διπλωματίας δήλωσε ενώπιον της Βουλής πως κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Βελιγράδι, αυτήν την εβδομάδα, πλείστοι συνομιλητές του τον διαβεβαίωναν ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με τον Μλάντιτς.
Ωστόσο, το ολλανδικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση αρνούμενο ότι ο Μπερνάρ Μποτ προέβη σε σχετική δήλωση στο Κοινοβούλιο. Εκπρόσωπος του υπουργείου ανέφερε πως το πρακτορείο ειδήσεων ANP παρερμήνευσε, διευκρινίζοντας πως ο Μποτ είπε ότι ο Μλάντις είναι άρρωστος και ενδέχεται να συλλογίζεται το ενδεχόμενο παράδοσης.
«Αυτή η αναφορά δεν είναι σωστή. Ο υπουργός Μποτ άκουσε από τις σερβικές Αρχές ότι ο Μλάντιτς είναι άρρωστος. Οι σερβικές Αρχές δεν γνωρίζουν που είναι, όμως άκουσαν μία φήμη ότι ενδέχεται να βρίσκεται σε επαφή με τους δικούς του ανθρώπους για να παραδοθεί στη Χάγη εξαιτίας της ασθένειάς του» δήλωσε ο εκπρόσωπος.
Σε κάθε περίπτωση, το Reuters σημειώνει πως οι επίσημες διαψεύσεις εκ μέρους του Βελιγραδίου, αλλά και του ίδιου του ICTY, έχουν αποτύχει να καταστείλουν τις φήμες που θέλουν τον Ράτκο Μλάντιτς να διαπραγματεύεται την παράδοσή του στο ICTY για τη «διάσωση» της πορείας της Σερβίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η Κομισιόν προειδοποίησε εκ νέου την Πέμπτη το Βελιγράδι πως θα ανασταλούν οι διαπραγματεύσεις για την προσέγγιση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, εάν το Βελιγράδι δεν συνδράμει στη σύλληψη του φυγόδικου για εγκλήματα πολέμου 63χρονου πρώην στρατιωτικού.
Πάντως, το Ριζοσπαστικό Σερβικό Κόμμα (SRS αντιπολίτευση υπερεθνικιστών) κάλεσε μέσω του γενικού του γραμματέα Αλεξάντερ Βούτσιτς, τον φυγάδα πρώην στρατηγό Ράτκο Μλάντιτς να μην παραδοθεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY).
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Πότε τελειώνουν οι μεταγραφές στη Super League – Τι ισχύει με τις ευρωπαϊκές λίστες Ολυμπιακού, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ και Παναθηναϊκού
- Γερμανία: Ο ΥΠΕΞ Βάντεφουλ εκφράζει την ανησυχία του για τη λήξη της Νέας START για τα πυρηνικά
- Βενεζουέλα: Οι αρχές συνέλαβαν στενό σύμμαχο και υπουργό του Μαδούρο, λέει αμερικανός αξιωματούχος
- Βαθαίνουν οι διαχωριστικές γραμμές στη «γαλάζια» παράταξη – Τι σηματοδοτεί η κοινή παρουσία Καραμανλή – Σαμαρά στην Καλαμάτα
- Αίγινα: Ακατάλληλο για κάθε χρήση το νερό εδώ για ενάμιση μήνα – Τι καταγγέλλουν οι κάτοικοι
- Σπείρα έφερνε αλλοδαπούς στην Αθήνα και τους εξανάγκαζαν σε επαιτεία στους δρόμους


