Ομάδας «ταχείας αντίδρασης» κατά της λαθρομετανάστευσης προτείνει η Κομισιόν
Πρόταση για τη συγκρότηση ομάδων «ταχείας αντίδρασης», που θα αποτελούνται από γιατρούς και ειδικούς, μελετούν οι υπουργοί Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο των προσπαθειών για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης.
38
Πρόταση για τη συγκρότηση ομάδων «ταχείας αντίδρασης», που θα αποτελούνται από γιατρούς και ειδικούς, μελετούν οι υπουργοί Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο των προσπαθειών για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης.
Τα κράτη μέλη της ΕΕ προσπαθούν να συντονίσουν την πολιτική τους στο θέμα των μεταναστών, παρ όλο που έχει μειωθεί ο συνολικός αριθμός των ατόμων που αναζητούν άσυλο στην Ευρώπη. Όμως ορισμένα κράτη, όπως η Μάλτα και η Σλοβακία, εξακολουθούν να δέχονται μεγάλες ομάδες μεταναστών.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιδιώκει να δεσμευτούν όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ ότι θα βοηθήσουν αυτές τις χώρες που δέχονται τον μεγαλύτερο όγκο των μεταναστών και μία πρόταση που εξετάζεται σήμερα είναι η συγκρότηση ομάδων ειδικών, όπως διερμηνείς και γιατροί, οι οποίες θα μπορούν να μετακινούνται εύκολα σε όλη την Ευρώπη.
«Δεν είναι δίκαιο να τιμωρούνται κράτη-μέλη λόγω της γεωγραφικής θέσης τους» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, αναφερόμενος στο οξύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα κράτη της Μεσογείου.
Τον περασμένο μήνα οι αρμόδιοι υπουργοί εξέφρασαν κατ αρχήν την υποστήριξή τους στην πρόταση της Επιτροπής, αλλά ακόμα δεν έχει επιτευχθεί οριστική συμφωνία. Η Γερμανία και άλλες χώρες στο παρελθόν έδειξαν απροθυμία να μοιραστούν το κόστος της λαθρομετανάστευσης, δεδομένου ότι δεν έχουν τόσο σοβαρό πρόβλημα, όπως τα μεσογειακά κράτη.
Οι υπουργοί Εσωτερικών θα επενεξετάσουν τη Δευτέρα την πρόταση της Επιτροπής, η οποία παράλληλα βάζει στο τραπέζι και την ιδέα της δημιουργίας ενιαίας τράπεζας πληροφοριών, στην οποία θα συγκεντρώνονται τα στοιχεία των μεταναστών.
Οι υπουργοί έχουν στα χέρια τους και μία γαλλική πρόταση, που προβλέπει σχεδόν τον διπλασιασμό του κόστους της αίτησης για την έκδοση άδειας εισόδου στην ΕΕ, από τα 35 στα 60 Ευρώ. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι τα χρήματα αυτά είναι απαραίτητα για να χρηματοδοτηθούν οι νέες πολιτικές ασφάλειας, όπως η εγκατάσταση μηχανημάτων υψηλής τεχνολογίας στα σύνορα, για τη βελτίωση του ελέγχου όσων μπαίνουν στα κράτη της ΕΕ.
Ωστόσο οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης, όπως η Πολωνία, αντιλέγουν ότι μία τέτοια απόφαση θα πλήξει τους πολίτες των φτωχών γειτόνων της ΕΕ, στα ανατολικά, που ταξιδεύουν συχνά στα ευρωπαϊκά κράτη για να επισκεφτούν συγγενικά τους πρόσωπα.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters
- Πότε τελειώνουν οι μεταγραφές στη Super League – Τι ισχύει με τις ευρωπαϊκές λίστες Ολυμπιακού, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ και Παναθηναϊκού
- Γερμανία: Ο ΥΠΕΞ Βάντεφουλ εκφράζει την ανησυχία του για τη λήξη της Νέας START για τα πυρηνικά
- Βενεζουέλα: Οι αρχές συνέλαβαν στενό σύμμαχο και υπουργό του Μαδούρο, λέει αμερικανός αξιωματούχος
- Βαθαίνουν οι διαχωριστικές γραμμές στη «γαλάζια» παράταξη – Τι σηματοδοτεί η κοινή παρουσία Καραμανλή – Σαμαρά στην Καλαμάτα
- Αίγινα: Ακατάλληλο για κάθε χρήση το νερό εδώ για ενάμιση μήνα – Τι καταγγέλλουν οι κάτοικοι
- Σπείρα έφερνε αλλοδαπούς στην Αθήνα και τους εξανάγκαζαν σε επαιτεία στους δρόμους


