Λονδίνο: Ένα χημικό συστατικό που περιέχεται σε λαχανικά όπως το μπρόκολο, το λάχανο και το κουνουπίδι μπορεί να ενισχύσει την επιδιόρθωση του DNA στα κύτταρα και να αναχαιτίσει την εξέλιξή τους σε καρκινικά, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο British Journal of Cancer.

Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Τζορτζτάουν εξηγεί ότι και ένα άλλο συστατικό της σόγιας παίζει ακριβώς τον ίδιο ρόλο.

Πιο αναλυτικά, λαχανικά όπως το μπρόκολο έχει διαπιστωθεί ότι περιέχουν το συστατικό Ι3C, ενώ η ουσία genistein έχει εντοπιστεί στον καρπό της σόγιας.

Οι επανορθωτικές πρωτεΐνες, ρυθμιζόμενες από τα γονίδια BRCA1 και BRCA2 είναι σημαντικές στην πρόληψη της μεταβίβασης της κατεστραμμένης γενετικής πληροφορίας από τη μια γενιά κυττάρων στην επόμενη.

Αν οι άνθρωποι έχουν ένα ελαττωματικό γονίδιο BRCA έχουν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης ορισμένων μορφών καρκίνου, περιλαμβανομένου του μαστού, των ωοθηκών και του προστάτη.

Επειδή στα καρκινικά κύτταρα παρατηρούνται χαμηλές ποσότητες πρωτεϊνών BRCA, οι επιστήμονες υποθέτουν ότι η αύξηση των επιπέδων μπορεί να προλαμβάνει την εκδήλωση του καρκίνου.

Η ικανότητα του Ι3C και της genistein να ενισχύουν την ποσότητα των πρωτεϊνών BRCA μπορεί να εξηγήσει το προστατευτικό όφελος.

Ο Δρ Έλιοτ Ροσέρι που ηγήθηκε των ερευνών εξηγεί ότι «μελέτες που παρακολουθούν τη διατροφή και την υγεία των ανθρώπων έχουν εντοπίσει συσχετισμούς μεταξύ συγκεκριμένων τροφών και κινδύνου καρκινογένεσης.

Ωστόσο, πριν πούμε ότι μια τροφή παρέχει προστασία έναντι του καρκίνου, θα πρέπει να κατανοήσουμε πως το επιτυγχάνει αυτό σε μοριακό επίπεδο. Είναι ξεκάθαρο ότι η λειτουργία κρίσιμων καρκινικών γονιδίων μπορεί να επηρεαστεί από συστατικά στα πράγματα που τρώμε. Από τη μελέτη μας προκύπτει μια καθαρή μοριακή διαδικασία που εξηγεί τη σχέση μεταξύ διατροφής και πρόληψης του καρκίνου».

health.in.gr