Θεσσαλονίκη: Καθησυχαστικοί ως προς το ενδεχόμενο εμφάνισης της γρίπης των πτηνών σε ανθρώπους εμφανίστηκαν την Παρασκευή οι αντινομάρχες Θεσσαλονίκης και Πιερίας, έπειτα από την ταυτοποίηση του υπότυπου Η5 σε τρεις κύκνους στις περιοχές Σταυρού και Νέων Επιβατών Θεσσαλονίκης.

«Οι πολίτες δεν πρέπει να πανικοβάλλονται και θα πρέπει να παραμείνουν ψύχραιμοι. Πέρασαν 10 ημέρες από τη στιγμή που περισυνελέγησαν τα ύποπτα δείγματα και αν ήταν να εμφανιστεί κάτι, θα είχε ήδη εμφανιστεί» δήλωσε ο αντινομάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης Ιωάννης Μπίκος.

Ο αντινομάρχης Πιερίας Αθανάσιος Φωτίου επισήμανε: «Έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα και οι ιατρικές υπηρεσίες είναι σε ετοιμότητα. Δεν υπάρχει λόγος πανικού».

Ο κτηνίατρος της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης Βαγγέλης Τσαμάδης ανέφερε πως έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα στις περιοχές, όπου εντοπίστηκαν τα ύποπτα δείγματα γρίπης των πτηνών: «Τα μέτρα που ελήφθησαν είναι καθορισμός ζωνών επιτήρησης και ελέγχου, καταγραφή των οικόσιτων πτηνών, καταγραφή των καταστημάτων πώλησης ζώων και των ζωολογικών κήπων. Σε καθημερινή βάση θα πραγματοποιούνται επισκέψεις από κτηνιάτρους και ανάλογα με την εξέλιξη της υπόθεσης θα υπάρξει ένταση ή όχι των μέτρων».

Από τις εργαστηριακές εξετάσεις που έγιναν στους τρεις κύκνους ανιχνεύθηκε και απομονώθηκε ο ιός της γρίπης των πτηνών, υπότυπος Η5. Τα δείγματα στάλθηκαν για εξετάσεις, για να προσδιοριστεί η πιθανότητα ταυτοποίησης του παθογόνου ιού H5N1, στο Κοινοτικό Εργαστήριο Αναφοράς για τη Γρίπη των Πτηνών στο Λονδίνο και τα αποτελέσματα αναμένονται σε 2 έως 8 ημέρες.

health.in.gr