31

Στη θανάτωση χοίρων σε πέντε αγροκτήματα της Γερμανίας προχώρησαν οι υγειονομικές αρχές της χώρας, την ώρα που παραμένει η καραντίνα για εκατοντάδες άλλα ζώα στην Ολλανδία και το Βέλγιο εν αναμονή των αποτελεσμάτων εξετάσεων για τα επίπεδα διοξίνης στο χοιρινό κρέας.

Πρόκειται για το τελευταίο διατροφικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη ύστερα από μία παρόμοια περίπτωση το 2004 όταν διοξίνη, χημική ουσία που ευρέως χρησιμοποιείται στη βιομηχανία, είχε βρεθεί σε ολλανδικές πατάτες.

Πάνω από 650 αγροκτήματα, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων στα οποία εκτρέφονται κοτόπουλα, έχουν τεθεί σε καραντίνα στην Ολλανδία, το Βέλγιο και τη Γερμανία. Τα προϊόντα από τα αγροκτήματα αυτά δεν μπορούν να πωληθούν ή να μεταφερθούν όσο διαρκεί το μέτρο.

Η Νότιος Κορέα απαγόρευσε τις εισαγωγές χοιρινών από την Ολλανδία και το Βέλγιο την περασμένη εβδομάδα όταν έγινε για πρώτη φορά γνωστή η είδηση της μόλυνσης.

Οι υπηρεσίες που είναι αρμόδιες για την ασφάλεια των τροφίμων στις δύο αυτές χώρες εξετάζουν τα χοιρινά κρέατα για τα επίπεδα της μόλυνσης ύστερα από τον εντοπισμό διοξίνης σε τροφές την περασμένη εβδομάδα, δήλωσαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

«Κάναμε εξετάσεις σε κρέατα στις φάρμες και ήταν αρνητικές, η διοξίνη ήταν κάτω του επιτρεπτού ορίου. Αλλά δεν είναι αντιπροσωπευτικές και δεν μπορούμε να καταλήξουμε ακόμη σε συμπεράσματα» δήλωσε ο Πασκάλ Χουμπέρ, εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Ασφαλείας Τροφίμων AFSCA του Βελγίου που κάνει εξαγωγές μεγάλων ποσοτήτων χοιρινού κρέατος.

Πέντε αγροκτήματα στη Γερμανία, στα κρατίδια της Θουριγγίας, του Βρανδεμβούργου και της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας παραμένουν αποκλεισμένα από χθες, Τρίτη, δήλωσε εκπρόσωπος του ομοσπονδιακού υπουργείου Γεωργίας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters